Norske healere refser «sjaman»-kjæresten

Hadde den såkalte sjamanens uttalelser falt på norsk jord, ville de ha vært ulovlige, mener norske healere, som frykter at Märthas kjæreste stiller dem i dårlig lys.

SJAMAN: Amerikanske Durek Verrett er Prinsesse Märtha Louise sin nye kjæreste. Dette vet vi om ham. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske healere reagerer kraftig på hvordan prinsesse Märtha Louises nye kjæreste, den såkalte sjamanen Durek Verrett, markedsfører seg selv.

Verrett fra USA hevder at han kan helbrede sykdom, og at han tidligere har behandlet - og kurert - lidelser som nyrestein, nyrestein og sykdom i bukspyttkjertelen.

«Vi garanterer ikke at du blir helbredet for din lidelse. Å bli helbredet fra sykdom har å gjøre med pasientens villighet», heter det på Dureks nettsider.

BYGDØY: Kongen uttaler seg for første gang om Durek Verrett, Märtha Louises nye kjæreste. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

- Ikke behandling

Det er nettopp uttalelsene om behandling og kurering som får Nordic Healing Association (NHA) til å reagere. De beskriver seg selv som en «fagorganisasjon for healere», og er registrert som en såkalt utøverorganisasjon av Helsedirektoratet.

Inger Lise Sætren er organisasjonens advokat, og leder også NHAs fagetiske råd. I en pressemelding til norske medier skriver advokaten, på vegne av NHA at «det er mye som må granske med kritiske øyner hva angår etikk og lovlighet i virksomheten 'Prinsessen og Sjamanen'».

- Det han uttaler seg om går utover det man kan tillate seg i Norge. Det kan hende han vil moderere seg mens han er her, sier Sætren til Dagbladet.

- Stiller slike uttalelser dere i dårlig lys?

- Ja.

- På hvilken måte da?

- Han uttaler seg så kategorisk om behandling av sykdommer. Som alternativ behandler er det ikke tillatt å bruke begreper som «behandling av sykdom» i markedsføringen, fordi det er et snevert fenomen. Det våre medlemmer gjør, og kan markedsføre seg med, er lindrende og forebyggende behandling.

Dagbladet har ikke lyktes å få kontakt med Durek Verrett, men han har latt seg intervjue av TV 2. Les hans svar på kritikken nederst i saken.

- Strengt regelverk

Sætren forteller at hun på oppdrag fra NHA underviser organisasjonen i profesjonsetikk, og det etiske regelverket omkring profesjonen til NHAs medlemmer.

Det er med henvisning til markedsføringsloven og helsepersonelloven NHA fremmer sin kritikk.

I NORGE: Prinsesse Märtha Louises nye kjæreste, Durek Verrett, er i Norge for første gang etter at de avslørte kjærestenyheten. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

- Hvis du leser markedsføringsloven som knytter seg til alternativ behandling av sykdom, og hva man kan og ikke kan annonsere med, skjønner du hvor strengt det er.

- Tror du folk kommer til å heve øyenbrynene når de leser at norske healere reagerer på hva en såkalt sjaman sier?

- Det kan godt hende. Og vi har ikke noe imot sjamaner. Vi aksepterer at det finnes folk som kan kalle seg, og agere som, dette. Men disse må, som alle andre som jobber med alternative behandlingsformer, innrette seg etter norsk lov.

- Ikke forvent skamros

Professor Kristian Gundersen ved seksjon for fysiologi og cellebiologi ved Universitetet i Oslo, mener det er bra at NHA går ut mot uttalelsene til Märtha Louises nye kjæreste.

- Men de kan ikke vente at jeg skal skamrose dem for å følge norsk lov, sier UiO-professoren til Dagbladet, som har skrevet boka «Snåsakoden», som slakter alternativ behandling.

Han presiserer at han mener healere er «like ute å kjøre» hva angår teorigrunnlaget for deres virksomhet.

FEM PÅ GATA: Dagbladet TV spurte mennesker på gata hva de synes om Märthas nye kjæreste. Video/reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet. Vis mer

«Farlig»

Gundersen har tidligere uttalt seg kritisk om hvilke påstander Durek har brukt for å markedsføre seg selv. Overfor Dagbladet tirsdag beskrev han påstandene som «farlige».

- Undersøkelser viser at pasienter som oppsøker alternativ behandling lever kortere enn de som ikke gjør det. En del av det, er at man gir avkall på vitenskapelig behandling. Han påfører også mennesker skyldfølelse, han gjør kreft om til en slags psykologisk tilstand: «Hvis du gir opp, så dør du». At han ikke kan behandle dem med kreft i et seint stadium, fordi «de har gitt opp håpet». Men forskning viser ikke årsakssammenheng mellom kreftoverlevelse og det å gi opp.

Hva angår kreft er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, klar på at det eneste av alternativ behandling som kan fungere, er godt kosthold og mosjon.

- Det er ellers veldig lite holdepunkter for at alternativ behandling har noen som helst innflytelse på kreft. Studier viser at det går dårlig for dem som tar alternative medisiner i kreftbehandlingen, særlig hvis de avslår medisinsk behandling, sa Madsen til Dagbladet tirsdag, og la til:

- De fleste alternative behandlinger er harmløse og uskadelige, men det kan være farlig om pasienten ikke får den ordentlige behandlingen de burde ha fått.

- Kan ikke garantere

Overfor Dagbladet NHA ydmyke på at healerne som er organisert hos dem, «ikke kan garantere» effekt.

- Healing er en prosess, som er frivillig. Det betyr ikke at det er behandling. Hvis det skal inngå i behandling, må det skje i et samarbeid mellom klienten og legen. Hvis klienten har behov for medisinsk behandling, skal de alltid henvises til lege av våre medlemmer, sier advokat Sætren, og henviser til NHAs etiske regelverk.

Der står det medlemmene skal «informere klienten om at healing ikke erstatter kvalifisert medisinsk behandling.

Intervjuet av TV 2

Durek Verrett stilte plutselig opp til intervju hos TV 2 Nyhetskanalen i ettermiddag. Der svarte han blant annet på kritikken om «behandlingen» han har gitt.

- Har dine resultater blitt vitenskapelig bevist?

- Nei, fordi jeg baserer ikke mine resultater på vitenskapelige bekreftelser, svarte Märthas kjæreste, og la seinere til.

- Det jeg kan gjøre er å hjelpe deg med det mentale, det følelsesmessige og det spirituelle aspektet. Men jeg er ikke her for å stille diagnose - jeg er ingen lege. Jeg har ingen slike kvalifikasjoner.

Videre ga den såkalte sjamanen uttrykk for beundring for både legevitenskapen og leger.

- Det redder liv, og har reddet mitt liv også. Men vi kan ikke se bort fra andre aspekter ved holistisk behandling.

Han beskrev videre skeptikerne som har kritisert både ham og prinsesse Märtha Louise som «redde» og folk som «ikke har gjort hjemmeleksene sine».

- Vi lo og lo, fordi det ikke er fakta, sa Durek Verrett da han ble spurt om hvordan de har reagert på mange av presseoppslagene om dem og i særdeleshet ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer