<strong>I STORMENS ØYE:</strong> Norske Hege Holt (40) stålsetter seg for den andre livsfarlige orkanen på to uke. Først herjet «Irma» på Den dominikanske republikk, nå er «Maria» på vei. Foto: Dominique Chomereau-Lamotte / AP / NTB scanpix, privat.
I STORMENS ØYE: Norske Hege Holt (40) stålsetter seg for den andre livsfarlige orkanen på to uke. Først herjet «Irma» på Den dominikanske republikk, nå er «Maria» på vei. Foto: Dominique Chomereau-Lamotte / AP / NTB scanpix, privat. Vis mer

Orkanen «Maria»

Norske Hege stålsetter seg for andre livsfarlige orkan på to uker

Knappe to uker har passert siden orkanen «Irma» raserte alt på sin vei. Nå er orkanen «Maria» på vei innover Karibia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Denne orkanen skremmer oss mer enn «Irma», for den har med seg så utrolig mye vann. Det er kraftig regnvær og flom om nettene, men på dagtid er det vindstille og blå himmel, sier Hege Holt.

Bare én og en halv uke har gått siden orkanen «Irma» rammet Karibia med full kraft. Minst 34 personer mistet livet og millioner ble strømløse. Nå blåser det opp på ny. Denne gang er det «Maria» som skal feie over landene i Karibia.

- Etter «Irma» gikk vi fem dager uten strøm og vann, sier Holt.

Hun har bodd på Den dominikanske republikk i 14 år. Nå stålsetter nordmannen seg for en ny, livsfarlig orkan.

<strong>KAOS:</strong> Landsbyen der Hege Holt bor var tydelig merket etter orkanen «Irma». Foto: Hege Holt
KAOS: Landsbyen der Hege Holt bor var tydelig merket etter orkanen «Irma». Foto: Hege Holt Vis mer

Raserte Dominica

«Maria» har alt begynt å rase innover Karibia. Natt til tirsdag traff orkanen øystaten Dominica. Statsminister Roosevelt Skerrit beskriver ødeleggelsene som vanvittige.

- Vi har mistet alt som penger kan kjøpe eller erstatte. Men min største frykt er at vi våkner til nyheter om alvorlig skadde eller mulige dødsfall etter jordskred, som det er fare for på grunn av vedvarende regn, skriver Skerrit på Facebook.

<strong>LIVSFARLIG:</strong> Orkanen «Maria» ble avbildet kort tid før den nådde land på Dominica. Foto: NASA via AP / NTB scanpix
LIVSFARLIG: Orkanen «Maria» ble avbildet kort tid før den nådde land på Dominica. Foto: NASA via AP / NTB scanpix Vis mer

Ifølge statsministeren ble mange hustak revet bort av vindkreftene.

- Mitt eget hustak var blant de første som forsvant. Vinden har tatt hustakene til alle jeg har vært i kontakt med, skriver Skerrit.

Da «Maria» traff Dominika var vindstyrken målt til kategori fem på Saffir-Simpson-skalaen, ifølge The New York Times. Det vil si at «Maria» er blant de sterkeste orkanene, og at vindkastene er på minst 135 knop. Også «Irma» ble kategorisert som en kategori fem-orkan.

«Maria» var fremdeles i kategori fem da den traff øygruppa Guadeloupe. Der er en person bekreftet omkommet og to savnet etter orkanens herjinger, ifølge NTB.

Med samme kraft har «Maria» nå satt retningen mot Den dominikanske republikk, hvor norske Hege Holt befinner seg.

- Man kjenner seg liten

- Under «Irma» opplevde jeg det som at myndighetene ikke innså alvoret i situasjonen, men nå har de endelig skjønt det. De var tidlig ute med å melde om den nye orkanen, og har ryddet bort felte trær og løse gjenstander. Det er beroligende, sier Holt.

Da «Irma» raste over Den dominikanske republikk for knappe to uker siden, kjente Holt naturkreftene på kroppen.

- Man kjenner seg liten, utrygg og får respekt for naturkreftene. Det er ikke tid for å leke helt. Man kan ikke gjøre annet enn å følge orkanens utvikling og gjøre det den krever, for eksempel å søke ly. Det er en nervøs følelse, det kan jeg skrive under på, sier Holt.

I Cabarete, landsbyen der Holt bor, pleier dyrene å gå fritt rundt omkring.

- Under «Irma» sto det to hester utenfor døra mi og skrek i flere timer. Jeg satt inne og gråt, for jeg kunne ikke gå ut for å hjelpe dem, fortelle hun.

Stille før stormen

Det er ventet at «Maria» treffer Den dominikanske republikk seint onsdag kveld.

Holt forteller at hun kommer til å holde seg inne fra onsdag ettermiddag. Planen er å overvære orkanen i eget hus, sammen med de to hundene sine.

- Jeg har et solid hus, så jeg tror det skal gå bra. Men man vet jo aldri.

Kvelden i forveien forteller Holt at det er stille før stormen.

- Ute er det knallblå himmel og ekstremt varmt. Slik var det også før «Irma». Men det er helt stille. Og strømmen er allerede kuttet, så man merker at noe er på gang.

TURBULENS: Amerikanske NOAA utfordrer skjebnen når flyet flyr gjennom orkanøyet til fryktede «Irma». Video: Nick Underwood/NOAA. Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer