- Norske helikopterpiloter er garantert hørselsskade

Mens svenske piloter bare fikk fly 30 minutter om dagen, fløy norske i åtte timer. Stadig flere faller ut av jobb.

STØYSKADD: Amund-Ragnar Bjerkeseth fikk invalidiserende øresus på grunn av støyen i Super Puma-helikopteret. Den tidligere Nordsjø-piloten fikk millionerstatning etter mange års kamp. Foto: Privat
STØYSKADD: Amund-Ragnar Bjerkeseth fikk invalidiserende øresus på grunn av støyen i Super Puma-helikopteret. Den tidligere Nordsjø-piloten fikk millionerstatning etter mange års kamp. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| SANDNES (Dagbladet): Super Puma-helikoptre frakter daglig norske oljearbeidere til og fra plattformene i Nordsjøen. Pilotene flyr gjerne åtte timer om dagen, med svært begrenset hørselvern. Med svenske krav ville Nordsjø-trafikken ha stanset opp.

Da Försvarsmaktens Säkerhetsinspektion på 90-tallet målte skyhøye støynivåer i cockpit, tok svenskene affære.

I 1996 ble det bestemt at pilotene bare fikk fly Super Puma i 30 minutter per dag.

- Forferdelig - Vi så at besetningens hørsel raskt ble svekket. Flere fikk tinnitus. Stort sett alle som har flydd Super Puma har hørselsskade, sier akustiker Arni Ingvarsson i A2 Acoustics. Han la fram de svenske forskningsresultatene på HMS-konferansen «Farlig frekvens» i Sandnes tidlig i mai.

Flere norske Nordsjø-piloter, deriblant støyskadde Amund-Ragnar Bjerkeseth, var til stede under konferansen.

- Vi har visst om farene i ti år. Likevel flyr Pumaen opp til åtte timer om dagen i Norge i dag, sier Bjerkeseth som lider av invalidiserende øresus.

Arni Ingvarsson reagerer skarpt på dette.

- Det er helt forferdelig at norske piloter flyr så lenge i et så dårlig arbeidsmiljø, uten at det blir gjort noe med det. De er nærmest garantert å få hørselsskader, sier akustikeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.