Norske helsearbeidere til Irak som «frivillige skjold»

Mens FN-personell evakueres fra Irak håper den norske legen og Palestina-aktivisten Ebba Wergeland å reise til Bagdad i begynnelsen av neste uke i et forsøk på å få stanset norsk deltakelse i en eventuell militæraksjon mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vi gjør er på sett og vis å reise som frivillige skjold. En av hensiktene er å gjøre Irak virkelig for norske politikere og nordmenn generelt, sier Wergeland til NTB.

Hun og sykepleieren Anna Mørseth fra Trondheim reiser på eget intitiativ, ikke etter invitasjon. Forutsetningen er at det går i orden med visum. De reiser som representanter for Palestina-komiteen, som også dekker utgiftene.

Til siste stund

- Vi vil forsøke å påvirke til siste stund norske myndigheters beslutninger gjennom norsk opinion, ved å prøve å gjøre det virkelig for politikerne hva det er de har gitt sin støtte til.

- Den eneste måten krigen kan stanses på er hvis ett eller flere av landene som har sluttet seg til USAs krigsallianse, setter foten ned, sier Wergeland.

De to kvinnene ønsker å vise solidaritet med irakerne.

- Vi vil vise at regjeringens beslutning ikke har folkelig støtte. Vi skal også se på situasjonen i Irak, og hvordan vi kan følge opp med et norsk helseteam og støtte, sier Wergeland.

Moral

Irak har helsepersonell, men mangler grunnleggende medikamenter, narkosemidler og kirurgisk utstyr. Derfor vil dødeligheten som følge av krigsskader ifølge Wergeland bli mye høyere enn ellers, og det er de svakeste som rammes hardest.

- Da er det liten trøst at norske politikere forklarer sin støtte til dette med at det er Saddams skyld. Vi har et lite håp om at vi skal klare å få dem til å skjønne at det resonnementet ikke holder moralsk, sier Wergeland.

Wergeland og Mørseth vet ikke hvor lenge de kommer til å bli i Irak. De har foreløpig få kontakter og vet lite om hvem de kommer til å jobbe sammen med. Wergeland har lang erfaring fra hjelpearbeid i Midtøsten. Hun var blant de første som kom inn i Beirut etter den israelske invasjonen i 1982.

Betenkt

Wergeland har ingen tro på at et bombeangrep mot Irak vil kunne begrenses til militære mål.

- Som hjelpeorganisasjonene sier, er det sivilbefolkningen som rammes. Det er så enkelt som det, mener hun.

- Betenkt over å reise inn når andre evakueres?

- Klart jeg er betenkt, men det er jo derfor vi reiser. Hvis vi på noen måte kan påvirke debatten, er det bedre enn ingenting. I alle fall kan det bli noe mer virkelig for nordmenn enn om vi ikke var der. Og da er det reisen verdt, sier Wergeland, som håper å kunne rapportere ut om hva de finner.

NTB

VIL GJØRE INNSATS:</B> Den norske legen Ebba Wergeland vil til Irak. Hun ønsker å være frivillig skjold mot USAs bomber.