Norske helsemyndigheter varsler ikke skrekklegenes hjemland

- Åh, herregud, sier slovakisk helsebyråkrat når Dagbladet forteller om overgrepene den slovakiske legen er dømt for i Norge.

<strong>VARSLET IKKE:</strong> Den 53 år gamle legen med slovakisk statsborgerskap på bildet er dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på en rekke kvinnelige pasienter og mistet sin norske legeautorisasjon. Slovakiske myndigheter kjente ikke til dommen og Helsetilsynets vedtak om å trekke tilbake autorisasjonen hans. Foto: Dagbladet
VARSLET IKKE: Den 53 år gamle legen med slovakisk statsborgerskap på bildet er dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på en rekke kvinnelige pasienter og mistet sin norske legeautorisasjon. Slovakiske myndigheter kjente ikke til dommen og Helsetilsynets vedtak om å trekke tilbake autorisasjonen hans. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når leger med autorisasjon i utlandet begår seksuelle overgrep mot pasienter i Norge, sier er det en sjeldenhet at norske helsemyndigheter orienterer myndighetene i legens hjemland.

Sju av tolv utenlandske Det er Statens helsetilsyn som har ansvar for å trekke tilbake legers autorisasjon i Norge. Dersom legen opprinnelig har autorisasjonen i et EU-land, er det enkelt for ham å reise hjem for å jobbe, eller søke seg til et tredje land.

Av leger som i årene 2008, 2009 og 2010 mistet autorisasjonen for seksuelle overgrep i Norge, var sju av 12 utlendinger. De stod bak seksuelle overgrep mot 32 av 39 kvinner, som Helsetilsynet har omtalt i sine vedtak fra de tre årene.

En av dem, en slovakisk 53-årig mann, ble dømt for seksuelle overgrep mot 16 pasienter. I et intervju med Dagbladet sier legen at han vil nå forlate Norge for å jobbe som lege igjen. Mannen har fremdeles slovakisk autorisasjon.

Fem av legene som mistet autorisasjonen har tysk utdannelse, og flere av dem har autorisasjon i Tyskland.

- Vet ikke hvem Etter det Dagbladet kjenner til, skal en av dem allerede være tilbake i jobb i Tyskland. Norge har ikke varslet tyske helsemyndigheter om saken.

- I Tyskland er det så mange godkjenningsmyndigheter for autorisasjoner at vi ikke vet hvem vi skal sende en orientering til, sier leder i avdeling for tilsynsaker i Helsetilynet, Gorm Grammeltvedt til Dagbladet.

Mangler adresse Helsetilsynet har lenge ønsket seg et felles register for helsepersonell i Europa, og vil at andre lands helsemyndigheter skal opplyse om at leger mister autorisasjonen der. Men Helsetilsynet selv har ikke varslet Slovakia om den legen i Norge som trolig har begått flest seksuelle overgrep mot norske pasienter de siste årene.

- Vi skulle gjerne hatt en adressat i både Slovakia og Tyskland som vi kunne sende våre vedtak til, sier Grammeltvedt.

- Hva gjør man når autorisasjonen til legene trekkes tilbake?

- Da sender vi ikke melding om vedtaket, sier Grammeltvedt.

Etter det Dagbladet kjenner til, har flere leger Helsetilsynet tok autorisasjonen fra etter seksuelle overgrep reist til Tyskland og et tredje land for å jobbe videre som leger.

- Å, herregud Dagbladet brukte 20 minutter på å lokalisere kontoret for autorisasjoner hos slovakiske helsemyndigheter.

<strong>VARSLET IKKE:</strong>
Leder i avdeling for tilsynsaker i Helsetilsynet, Gorm Grammeltvedt, sier Tyskland og Slovakia ikke er varslet om at leger med autorisasjon i deres land har begått overgrep mot pasienter i Norge. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VARSLET IKKE: Leder i avdeling for tilsynsaker i Helsetilsynet, Gorm Grammeltvedt, sier Tyskland og Slovakia ikke er varslet om at leger med autorisasjon i deres land har begått overgrep mot pasienter i Norge. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Per telefon bekrefter de at legen som begikk seksuelle overgrep mot 16 pasienter i Haugesund fremdeles har sin slovakiske  autorisasjon i behold og lett kan jobbe med pasienter i Europa.

- Åh, herregud. Dette er så tragisk. Hvorfor har vi ikke fått vite noe om dette før?, sier hun.

Helsemyndighetene opplyser videre at legen ikke har noen klagesaker eller andre anmerkninger på seg hos slovakiske helsemyndigheter.

I dag har Helsetilsynet kontakt med kolleger i de nordiske landene, England, Frankrike og Belgia om tilsynsaker.

Om «Overgripere i hvitt»:

I en serie setter Dagbladet søkelyset på seksuelle overgrep begått av leger i Norge.

Dagbladet har gjennomgått 60 vedtak fra Helsetilsynet gjort i 2008, 2009 og 2010 der  tilsynet tilbakekaller autorisasjonene fra leger.

Gjennomgangen viser at totalt 12 leger mistet autorisasjon for seksuelle overgrep de begikk mot pasienter i Norge.

Totalt forgrep de 12 legene seg på 39 kvinner som kom til dem med sykdommer eller psykiske problemer.

Helsetilsynet mener i mange av sakene at legens egne seksuelle behov gikk foran pasientens sykdommer eller tilstand da pasientene var til behandling.

Overgrepene skjedde både under og etter konsultasjoner. Flere saker havnet i rettsvesenet og endte med fengselsstraffer for legene.

Mange av ofrene forstod først i etterkant at legen ikke hadde behandlet sykdom, men brukt anledningen til å forgripe seg på dem.

Også en psykolog fra Volda mistet autorisasjonen for et seksuelt forhold til en tidligere pasient i samme periode."

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer