Norske helsemyndigheter varsler ikke skrekklegenes hjemland

- Åh, herregud, sier slovakisk helsebyråkrat når Dagbladet forteller om overgrepene den slovakiske legen er dømt for i Norge.

VARSLET IKKE: Den 53 år gamle legen med slovakisk statsborgerskap på bildet er dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på en rekke kvinnelige pasienter og mistet sin norske legeautorisasjon. Slovakiske myndigheter kjente ikke til dommen og Helsetilsynets vedtak om å trekke tilbake autorisasjonen hans. Foto: Dagbladet
VARSLET IKKE: Den 53 år gamle legen med slovakisk statsborgerskap på bildet er dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på en rekke kvinnelige pasienter og mistet sin norske legeautorisasjon. Slovakiske myndigheter kjente ikke til dommen og Helsetilsynets vedtak om å trekke tilbake autorisasjonen hans. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når leger med autorisasjon i utlandet begår seksuelle overgrep mot pasienter i Norge, sier er det en sjeldenhet at norske helsemyndigheter orienterer myndighetene i legens hjemland.

Sju av tolv utenlandske Det er Statens helsetilsyn som har ansvar for å trekke tilbake legers autorisasjon i Norge. Dersom legen opprinnelig har autorisasjonen i et EU-land, er det enkelt for ham å reise hjem for å jobbe, eller søke seg til et tredje land.

Av leger som i årene 2008, 2009 og 2010 mistet autorisasjonen for seksuelle overgrep i Norge, var sju av 12 utlendinger. De stod bak seksuelle overgrep mot 32 av 39 kvinner, som Helsetilsynet har omtalt i sine vedtak fra de tre årene.

En av dem, en slovakisk 53-årig mann, ble dømt for seksuelle overgrep mot 16 pasienter. I et intervju med Dagbladet sier legen at han vil nå forlate Norge for å jobbe som lege igjen. Mannen har fremdeles slovakisk autorisasjon.

Fem av legene som mistet autorisasjonen har tysk utdannelse, og flere av dem har autorisasjon i Tyskland.

- Vet ikke hvem Etter det Dagbladet kjenner til, skal en av dem allerede være tilbake i jobb i Tyskland. Norge har ikke varslet tyske helsemyndigheter om saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer