KAMPEN OM ALEPPO:

Norske hjelpearbeidere i Aleppo: - Folk flytter tilbake til Øst-Aleppo fordi det er like jævlig i flyktningleirene

- Alt er ødelagt. Det er en fortvila situasjon.  

KRIG: Flere syrere flytter hjem til Øst-Aleppo fordi det er like kummerlige forhold i flyktningleirene de oppholder seg i. Her er norske Oddny Gumaer i en leilighet sammen med en syrisk kvinne. Foto: Jan-Ivar Solberg / Partners Relief & Development
KRIG: Flere syrere flytter hjem til Øst-Aleppo fordi det er like kummerlige forhold i flyktningleirene de oppholder seg i. Her er norske Oddny Gumaer i en leilighet sammen med en syrisk kvinne. Foto: Jan-Ivar Solberg / Partners Relief & DevelopmentVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er noe med kulda, regnet og omgivelsene. Det er så depressivt. Alt er så ødelagt. Det er en fortvila situasjon.

Det sier Jan-Ivar Solberg. Han snakker om omgivelsene i Øst-Aleppo, byen som er knust sønder og sammen, og der folk venter på å dø.

Sterke inntrykk

Solberg er norsk hjelpearbeider, og er i den syriske byen sammen med Oddny Gumaer på vegne av hjelpeorganisasjonen Partners de jobber for.

ALEPPO: Oddny Gumaer og Jan-Ivar Solberg i Aleppo. Foto: Partners Relief & Development
ALEPPO: Oddny Gumaer og Jan-Ivar Solberg i Aleppo. Foto: Partners Relief & Development Vis mer

Torsdag ble flere tusen mennesker evakuert. Ifølge Røde Kors er rundt 3000 evakuerte. FN anslår at det fortsatt er igjen 50 000 sivile i Øst-Aleppo.

Det er usikkert hvor lenge våpenhvilen vil vare.

Hjelpearbeiderne forteller om sterke inntrykk og en uutholdelig situasjon for den syriske befolkningen. Torsdag var de i Øst-Aleppo.

Kontraster

- Det er veldig store kontraster mellom områdene. I Vest-Aleppo er det nesten uberørt. Her er livet som vanlig, men bare noen få kilometer lengre bort, i øst, er alt helt utbomba, sier Solberg på telefon fra Aleppo.

- Det er de fattigste som har det verst. Det gjør store inntrykk å se hvordan de har det, sier han.

RUINER: Krigen i Øst-Aleppo har vært kjempet fra gate til gate. Store deler av byen er lagt fullstendig i ruiner. Video: CNN Vis mer

Oddny Gumaer har drevet organisasjonen Partners i flere år, og har jobbet med flyktninger i Myanmar tidligere.

Flytter tilbake

Gumaer forteller at flyktningleirene er så kummerlige at folk vender tilbake til hjemmene sine i Øst-Aleppo.

Torsdag møtte hun flere innbyggere i Øst-Aleppo som flyttet tilbake til leilighetene sine, til tross for at alt er ødelagt. De velger å bo i ruiner foran flyktningleirene.

- Leilighetene har ikke vinduer. Alt er bomba sammen. Det renner vann gjennom taket. Det blåser inn i leilighetene og det er iskaldt. De må sove på våte tepper og de har ingen varme klær, sier Oddny Gumaer.

- De jeg snakket med i går forteller at de flytter tilbake til Øst-Aleppo fordi det er like jævlig i flyktningleirene. Det jeg har sett de dagene jeg har vært her, er det verste jeg har sett når det gjelder humanitær nød, sier hun.

Frykten

Gumaer forteller at hun ikke har spurt syrerne direkte om de redde for Assad-styrkene, men at frykten de har levd med i flere år, gjør at de er vant til det.

- De har levd i frykt så lenge at de er vant med det. De har valgt mellom to vonde ting. Det er ufattelig - for de har egentlig ingenting å flytte tilbake til, sier Oddny Gumaer.

Oddny Gumaer og Jan-Ivar Solberg ankom Aleppo for noen dager siden, og skulle etter planen forlate byen fredag. De var der i forbindelse med nødpakkehjelpen organisasjonen ga i oktober, og for å se med egne øyne hva slags situasjon Aleppo er.

- Selv om vi bor i Vest-Aleppo hører vi bombene når vi legger oss. På torsdag rista det til og med, sier Jan-Ivar Solberg.

Uoversiktlig situasjon

Ola Ulmo er Røde Kors-representant i Damaskus, og har bodd i den syriske hovedstaden i to og et halvt år. Han forteller at han følger nøye med i situasjonen i Aleppo.

Internasjonale Røde Kors har et eget kontor i Aleppo med rundt 20 til 30 frivillige hjelpearbeidere.

Han håper at våpenhvilen vil vedvare framover.

- Det er flere tusen mennesker som trenger beskyttelse. Det er viktig at hjelpeorganisasjonene har tilgang til å evakuere i dagene framover, og at gruppene opprettholder våpenhvilen som de er blitt enig om, sier Ola Ulmo.

Live-published photos and videos via Shootitlive