Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske husstander i karantene

Flere nordmenn er satt i corona-karantene rundt om i landet.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Onsdag kveld kom nyheten om at en norsk kvinne i Tromsø har fått påvist coronaviruset.

Nå kommer flere meldinger om norske husstander i karantene.

Oslo

Rundt 50 personer i Oslo er bedt om å holde seg i karantene. Helseetaten i Oslo kommune ber om at alle holder seg i karantene til de får svar påfølgende dag, opplyser kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen.

Ifølge VG dreier det seg i Oslo om personer det er tatt prøver av de siste par døgnene.

Blant de isolerte i Oslo er et samboerpar fra Nordstrand som nå sitter i karantene etter å ha vært på ferie i Milano, skriver Vårt Oslo.

Mo i Rana og Sauda

En person er satt i karantene med mistanke om smitte i Mo i Rana. Det bekrefter kommuneoverlege Frode Berg overfor VG.

- Vedkommende har en luftveisinfeksjon og blir hjemme til prøvesvarene har kommet, sier Berg, som informerer om at personen har vært på reise i et området med corona-smitte.

I Stavanger er 18 personer som ble testet onsdag eller skal testes torsdag, i hjemmekarantene, opplyser fungerende smittevernoverlege Runar Johannessen til Stavanger Aftenblad.

Sauda kommune har isolert to husstander.

- Det er gjort adekvat prøvetaking av husstandsmedlemmene, og det forventes svar innen uka hvorvidt disse har corona eller ei. Oppfølging skjer i tett kontakt med Folkehelseinstituttet, skriver kommunen.

Smittevernlege Knut Arve Omdal forteller til Stavanger Aftenblad at det dreier seg om voksne personer. Kommunen hadde først tre husstander i karantene, men da de første prøvene ikke viste tegn til smitte har isoleringen av én husstand blitt opphevet.

Kommuneoverlege Berg og kommuneoverlege i Oslo, Jon Ørstavik, har ikke svart på Dagbladets forespørsler torsdag morgen.

Horten og Elverum

Tre lærere ved Horten Videregående skole har også fått beskjed om å holde seg hjemme de neste ukene, skriver lokalavisa Gjengangeren.

De har nylig vært på reise i Nord-Italia. Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av viruset, og det er spesielt mange tilfeller nord i landet.

- Ingen av dem er syke. De er blitt bedt om å holde seg hjemme som et sikkerhetstiltak, sier rektor ved Horten videregående skole, Gisle Birkeland.

I går kveld skrev Østlendingen at fem personer fra Elverum også har blitt isolert hjemme etter å ha vært i Italia. De skal ifølge kommuneoverlege Knut Skulberg ha kontaktet legevakten selv.

- De har det etter forholdene bra, sa Skulberg, som understreket at det ikke er noe dramatikk i dette.

Frivillig karantene

Under en pressekonferanse torsdag formiddag forteller Bjørn Guldvog, direktør ved Helsedirektoratet, at direktoratet ikke har oversikt over hvor mange som sitter i karantene i Norge nå.

- Det er frivillig karantene i Norge. Vi legger stor vekt på å ha et tett og godt frivillig samarbeid med befolkningen. Vi har rutiner for hva man skal gjøre om man kommer fra områder hvor det er spesielt stor risiko for smitte, sier Guldvog til Dagbladet.

Direktøren forteller at de tidligere har hatt erfaringer som har vist at det er viktig med frivillighet. Ved pålagt karantene er det risiko for at folk ikke vil fortelle hvor de har reist og hevder at de er friske, forklarer han.

Antall personer i karantene kartlegges ikke for øyeblikket, da dette i utgangspunktet er friske personer som selv har kontaktet helsetjenesten lokalt, ifølge Guldvog.

Coronavirus i Norge

Onsdag ble det kjent at en norsk student i Italia har blitt smittet av viruset. Samme dag kom også nyheten om det første tilfellet av coronavirus i Norge. Personen er ifølge Folkehelseinstituttet frisk og viser ingen symptomer.

Kommuneoverlege i Tromsø Katrine Kristoffersen bekreftet på en pressekonferanse at en kvinne som befinner seg i Tromsø er smittet av viruset. Hun er i hjemmekarantene alene.

PÅVIST I NORGE: Helseminister Bent Høie er ikke overrasket over at det er blitt påvist et tilfelle av coronasmitte i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Kvinnen som er bekreftet smittet av coronaviruset, har befunnet seg på et fly sammen med andre personer i Norge, bekrefter FHI, som vil varsle alle medpassasjerer.

Før kvinnen ankom Norge for få dager siden, hadde hun befunnet seg i Hubei-regionen i Kina. Hun var først innom Oslo, hvor hun avla en negativ test, før hun reiste videre til Tromsø.

Torsdag morgen ble det også kjent at Danmark har fått påvist sitt første smittetilfelle. Det er en ansatt ved danske TV 2 som mandag kom hjem fra skiferie i Nord-Italia.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!