DREPT: Algeriske redningsarbeidere med et av de drepte gislene. Foto: RAMZI BOUDINA / REUTERS / NTB SCANPIX
DREPT: Algeriske redningsarbeidere med et av de drepte gislene. Foto: RAMZI BOUDINA / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Norske ID-eksperter starter arbeidet i Algerie

Ekspertgruppa fra Kripos får tilgang til alle de omkomne etter gisselaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertgruppa fra Kripos får onsdag tilgang til de omkomne etter gisselaksjonen i In Aménas. Samtidig vil statsministeren holde en redegjørelse om saken i Stortinget.

Fra algeriske myndigheter har identifiseringsgruppa på til sammen ni personer fått beskjed om at arbeidet kan starte onsdag, forteller kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

- Gruppa brukte tirsdagen til å snakke med algeriske myndigheter. Den får tilgang til alle omkomne, sier Salvesen.

At de har fått tilgang betyr imidlertid ikke at ID-ekspertene umiddelbart kan sette i gang med identifiseringen. Det er foreløpig uklart hvordan de lokale myndighetene vil organisere arbeidet. Ved tidligere anledninger, der mange lands eksperter har vært involvert, har arbeidet for eksempel vært delt inn i grupper etter kompetanse, på tvers av nasjonalitet.

Fem nordmenn er fortsatt savnet etter terrorangrepet, som startet onsdag i forrige uke. Tidligere har norske myndigheter fått beskjed om at Kripos kun fikk drive identifiseringsarbeid med avdøde som algerierne hadde grunn til å tro var norske. Men det er nå endret.

Det første flyet med medisinsk utstyr og personell som ble sendt nedover, er nå tilbake i Norge. Fra før er Forsvarets Hercules-fly sendt tilbake.

- Vurderingen var at det ble sendt ned da det var uklart om det fantes nok medisinsk kapasitet i området, og det flyet trengs ikke der nå. Dette betyr ikke at vi sier at muligheten for å finne overlevende ikke er til stede, forteller kommunikasjonsrådgiveren.

Hun opplyser videre at UDs utrykningsteam i landet nå er blitt avløst av nytt personell, til sammen fire personer.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil holde sin redegjørelse om gisseldramaet for Stortinget fra klokka 13, etter spørretimen.

(NTB)