Norske imamer prøvde å verve asylsøkere til selvmords-aksjoner

I Afghanistan.

FORSØKT VERVET: Dagbladet får bekreftet at en afghansk statsborger som søkte asyl i Norge, ble forsøkt vervet av en imam. Dette vervingsforsøket ble PST informert om i sommer. Her er overlevende etter et selvmordsangrep ved den indiske ambassaden i Kabul 7. juli i sommer. Illustrasjonsfoto: AFP/Scanpix
FORSØKT VERVET: Dagbladet får bekreftet at en afghansk statsborger som søkte asyl i Norge, ble forsøkt vervet av en imam. Dette vervingsforsøket ble PST informert om i sommer. Her er overlevende etter et selvmordsangrep ved den indiske ambassaden i Kabul 7. juli i sommer. Illustrasjonsfoto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor Dagbladet at sikkerhetspolitiet er kjent med det han beskriver som en spesiell religiøs aktivitet ved asylmottak. PST har ikke bevis for at vervingsforsøkene har ført fram.

Dagbladet får bekreftet at en afghansk statsborger som søkte asyl i Norge, ble forsøkt vervet av en imam. Dette vervingsforsøket ble PST informert om i sommer.

Asylsøkeren fortalte om vervingsforsøket til en norsk statsborger. Kort tid seinere tok den norske statsborgeren kontakt med PST, og informerte om vervingsforsøket fra imamen.

Fortalte om Jihad
— Asylsøkeren fortalte at en imam fra Oslo forsøkte å prate om Jihad — hellig krig. Han ville verve asylsøkeren, slik at han skulle reise tilbake til Afghanistan. Der skulle han være med på en selvmordsaksjon, og sprenge seg i lufta, forteller Dagbladets kilde.

Afghaneren som først reiste frivillig fra Norge — etter at asylsøknaden ble avslått — ble seinere sendt tilbake til Norge av italienske myndigheter etter at han ble arrestert i Italia.

Det var i går umulig å få bekreftet om forsøket på å verve ham til en selvmordsaksjon skjedde på asylmottaket på Trandum, eller om det skjedde mens han var plassert på et mottak i et dalføre.

På bønnerommet
Asylsøkeren som ble forsøkt vervet til hellig krig, har forklart at han var i bønnerommet på asylmottaket da han ble kontaktet.

— Asylsøkeren forsøkte seg med at han kunne være villig til å reise tilbake til Afghanistan og være med på en selvmordsaksjon. Samtidig hadde han satt som betingelse at imamen også måtte bli med, forteller Dagbladets kilde.

— Imamen unnskyldte seg med at han var opptatt i Oslo, forteller mannen som varslet PST om vervingsforsøket.

PST ble varslet om dette vervingsforsøket i sommer. Ingen personer skal foreløpig være pågrepet i saken.

— Religiøs aktivitet
Informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST bekreftet i går overfor Dagbladet at vervingen av selvmordsaksjonister ikke er en ukjent problemstilling for terroristjegerne i sikkerhetspolitiet.

— Vi er kjent med at det foregår ulike former for religiøs virksomhet på asylmottakene, og at enkelte imamer oppsøker asylsøkere, sier Bernsen.

Han understreker samtidig at selv om enkelte imamer drar rundt til asylmottak, betyr ikke det nødvendigvis at de gjør noe ulovlig.

— Dersom noen blir oppfordret til vold og terror, er det selvfølgelig noe vi er svært interessert i, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST.

Verve asylsøkere
Dagbladet får bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste har opplysninger om andre vervingsforsøk blant asylsøkere i Norge. Sikkerhetspolitiet skal ha fått informasjon fra forskjellige miljøer om liknende forsøk på å verve asylsøkere til Jihad — hellig krig.

Overfor Dagbladet blir det understreket at sikkerhetspolitiet ikke skal ha dokumentasjon for at personer som har søkt asyl i Norge — etter at de har fått avslag på asylsøknaden — skal ha deltatt i selvmordsaksjoner og sprengt seg selv i lufta i Afghanistan.

Det blir samtidig presisert at det ikke kan utelukkes at tidligere asylsøkere i Norge har sprengt seg selv i lufta under angrep på at allierte soldater i Afghanistan.

På treningsleir
Høsten 2006 kunne Dagbladet avsløre at minst tre norske statsborgere — med etnisk pakistansk bakgrunn — hadde vært på treningsleir hos den militante organisasjonen Lashkar-e-Taiba — seinere kjent under navnet Jamaat ud Dawa.

En islamistisk organisasjon med direkte tilknytning til terroristnettverket Al-Qaida. En av de norske deltakerne har overfor Dagbladet seinere beskrevet oppholdet hos Lashkar-e-Taiba som en kombinasjon av en religiøs og militant treningsleir.

Afghaneren som ble forsøkt vervet i bønnerommet på asylmottaket har forklart at imamen først tok direkte kontakt når ingen utenforstående kunne høre hva de snakket om.

Språket som ble brukt under vervingsforsøket var ikke norsk.

— Vi er svært interessert i å komme i kontakt med personer som kjenner til eller har opplysninger om forsøk på å verve selvmordsbombere på norske asylmottak, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer