- Norske Irak-soldater kan delta i kamphandlinger

Hemmelige stridsregler som gjelder for de norske soldatene i Irak, åpner for at den norske humanitære styrken kan brukes i aktive kamphandlinger, ifølge NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en hemmelige avtalen mellom Storbritannia og de andre deltakerne i den flernasjonale stabilitetsstyrken i Irak, kan norske soldater blant annet delta i hemmelige operasjoner, simulere angrep og slå ned på fangeopprør med tåregass og batonger.

- Selvforsvar

- Vi er ikke en del av okkupasjonsstyrken, men vi har tillatelse til maktanvendelse i selvforsvarssituasjoner eller i situasjoner som innebærer utrygghet for norsk personell, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) til NRK.

Hun understreker videre at det er derfor Norge har sendt nedover militære styrker, fordi de er i stand til å forsvare seg i en slik situasjon.

Devold sier også at Norge har reservert seg mot å delta i en rekke arbeidsoppgaver, og at det er derfor vi har en egen avtale med engelskmennene, for å gjøre det helt klart at vi ikke er en del av okkupasjonsstyrken.

«Skarpe trekk»

General og tidligere forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen synes stridsreglene for den norske bataljonen i Irak er uklare. Etter hans oppfatning dreier dette seg om mer enn et humanitært bidrag, mener han.

«Et humanitært oppdrag med markert skarpe trekk». Det er karakteristikken den tidligere forsvarssjefen gir etter å ha blitt forelagt NRKs informasjon om de hemmelige stridsreglene for den norske stabiliseringsstyrken i Irak.

Han synes stridsreglene skurrer i forhold til det bildet offentligheten har fått av det norske Irak-oppdraget.

- Hadde jeg vært operativt ansvarlig i området, ville jeg reagert, sier han.

(NTB)