Norske IS-krigere sliter med retur til Norge

Fremmedkrigere for IS blir rutinemessig fratatt pass, eller oppfordret til å brenne dem. Det gjør det vanskelig å komme seg ut av det krigsherjede området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagsavisen skriver torsdag at avisen er kjent med at flere norske unge menn og kvinner, som har sluttet seg til IS i Syria, forsøker å dra hjem til Norge.

Siden april skal ingen norske fremmedkrigere ha kommet tilbake fra Syria.

- Blir du med i IS, er det rutine at du fratas pass. Det er svært vanskelig for norske myndigheter å hjelpe noen ut av land i borgerkrig som Syria og Irak. Drar de først inn i Syria, har de gått langt. Derfor er det så viktig at de ikke reiser, sier kommunikasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagsavisen.

På YouTube florerer filmer og intervjuer med fremmedkrigere fra vestlige land som viser fram passene sine før de slenger dem på bålet. Noen av passene er røde, som de norske.

- Å samle inn pass er en kjent strategi i alle kriger. Det skal demonstrere at de er lojale mot IS og ikke landet de kommer fra. Det skal også demonstrere at de er villige til å dø for IS. Innsamlede pass gjør det lettere å holde kontroll på hvem som er i leiren, sier terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer