MELLOMLEDER: Bastian Vasquez fra Skien har en betrodd rolle i PR-apparatet til IS. Han er siktet for terror og etterlyst gjennom Interpol. Foto: Interpol
MELLOMLEDER: Bastian Vasquez fra Skien har en betrodd rolle i PR-apparatet til IS. Han er siktet for terror og etterlyst gjennom Interpol. Foto: InterpolVis mer

Norske IS-ledere: Jobber med propaganda, krigføring og planlegging av terror i Vesten

Nordmenn rykker opp i systemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre detaljer om hvilke oppgaver de mest betrodde nordmennene i verdens farligste terrorgruppe
utfører:

Fra flere kilder nær IS-krigerne i Syria får Dagbladet nå bekreftet at minst en nordmann har en betrodd rolle i en del av IS som har som oppgave å planlegge terror i Vesten.

I terroravdeling Fra flere kilder får Dagbladet nå bekreftet at de norske IS-mellomlederne først og fremst den militære delen av terrorgruppa, men at nordmenn også er involvert i apparatet som administrerer den såkalte «islamske staten» - det såkalte kalifatet som IS har som mål å etablere i Syria og Irak. Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien - den norske IS-krigeren som sto fram i en propagandavideo i fjor, er blant disse. Han har en betrodd rolle nettopp i det omfattende propagandaapparatet til terrorgruppa.

Dagbladet får bekreftet at minst en nordmann også er involvert i en del av IS som driver med planlegging av terroraksjoner i Vesten og ellers utenfor regionen. Dagbladet kjenner ikke vedkommendes identitet.

Ingen av nordmennene tilhører den virkelige toppledelsen i IS, men flere har gjort et så godt inntrykk på lederne i terrorgruppa at de har fått betrodde oppgaver på det som beskrives å tilsvare sersjantnivå i en konvensjonell hær.

150 nordmenn Offisielt opererer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med at det er vel 70 norske statsborgere og personer med norsk tilknytning som er og har vært i Syria.

Flere kilder med inngående kjennskap til konflikten i Syria som Dagbladet har hatt kontakt med, mener at det virkelige antallet nordmenn og personer med direkte norsk tilknytning hos terroristene i Syria er langt høyere enn det offisielle tallet PST opererer med. Det virkelige antallet Syria-krigere — norske statsborgere og personer med tilknytning til Norge - skal være rundt 150 personer.

PST skal ha god kontroll over rundt halvparten av disse. Men flere av dem som har reist til Syria kjenner sikkerhetspolitiet ikke identiteten til. Mens de norske kvinnene som har reist til Syria blir satt til å passe barn og gjøre forskjellige ikke-krigsrelatert arbeid, har de fleste mennene blitt kommandert til å krige.

90 prosent sjanse Da E-tjenesten på torsdag la fram sin ugraderte trusselvurdering, gjorde etterretningssjef Kjell Grandhagen det klart at tjenesten venter en økt terrorfare mot Norge i 2015 - selv om det ikke foreligger konkrete kjente terrorplaner mot Norge nå. Grandhagen bekreftet i et intervju med Dagbladet på torsdag at nye nordmenn har rykket oppover i hierarkiet i terrorgruppa Den islamske stat (IS), men ville ikke gå i detalj om hva disse jobber med.

I fjor høst bekreftet PST overfor Dagbladet at det var opp mot 90 prosent sannsynlighet for at det ville bli begått et terrorattentat i Norge innen et år. Denne vurderingen skal fortsatt stå ved lag. Det er ikke nordmennene som i dag har reist fra Norge til Syria — og fortsatt er i Syria — sikkerhetspolitiet først og fremst frykter skal begå terrorhandlinger i Norge. De kommer trolig aldri tilbake. Men de som har kommet «hjem» og som har fått våpentrening hos Den islamske stat og som PST ikke kjenner identiteten til fryktes.