Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske IS-terrorister bør behandles som landssvikere

- Slående likheter med nordmenn som kjempet for nazistene, sier Tybring-Gjedde.

LANDSSVIKERE: Stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, mener det vil være meningsløst å ikke straffe norske IS-krigere. - De bør behandles som landssvikere, er beskjeden fra han og partikollega Per Sandberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LANDSSVIKERE: Stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, mener det vil være meningsløst å ikke straffe norske IS-krigere. - De bør behandles som landssvikere, er beskjeden fra han og partikollega Per Sandberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frps Christian Tybring-Gjedde og partinestleder Per Sandberg er klinkende klare i sin holdning til hvordan man bør behandle nordmenn som reiser til Syria og Irak for å krige for Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL).

- Terroristene må stå til ansvar for det de gjør. De må oppfattes, og stilles i  norsk domstol, som landssvikere. Det er samme om det er ekstreme høyre, venstre eller islam. Når man slåss mot eget land må det få noen konsekvenser, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Norsk engasjement Tybring-Gjedde påpeker at Norge, sammen med en rekke andre land nå har valgt å sende mannskap - i første omgang stabsoffiserer - for å hjelpe til å bekjempe de ekstreme islamistene i IS.

- Dette er det samme som nordmenn som kjempet for nazistene under andre verdenskrig. Det blir nordmenn som kjempet mot nordmenn, og da er det klart at de som kjemper mot landet sitt må ta konsekvensene av det som landssvikere, sier Tybring-Gjedde.

Han og Sandberg peker på at det er moralske og prinsipielle likheter mellom de som verver seg til IS og frontkjemperne under andre verdenskrig. Derettet peker han på det norske landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig, der flere tusen nordmenn ble dømt som landssvikere.

«Den gangen var budskapet og konsekvensene klare; kjempet du på fiendens side sviktet du ditt land, og du ble ansett som landssviker. Dagens situasjon er prinsipielt den samme. Velger man å forlate Norge for å støtte eller kjempe sammen med våre fiender i konflikten vi deltar i, er man en forræder. Konklusjonen vi bør trekke er for oss innlysende: nordmenn som aktivt støtter eller kriger for IS mot sitt eget land må siktes for lands- eller krigsforræderi» skriver de to.
Nordmenn kriger mot nordmenn - En situasjon der nordmenn møter nordmenn på slagmarken er noe vi ikke har vært vitne til siden andre verdenskrig, skriver de.

- Dette kan oppstå på slagmarken i Irak, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Tybring-Gjedde sier reaksjonen fra han og Sandberg er utløst delvis av at Norge har bestemt seg for å delta i opptrappingen av motstanden mot IS.

- Nazisme og ekstremisme er noe vi forsøker å bekjempe. Borgerkrigene blir flyttet til andre land. Både Danmark, Frankrike og Storbritannia kjemper nå en borgerkrig mot sine egne, sier han.

Han sier det er ubegripelig når nordmenn reiser til Syria og Irak for å krige for en terrororganisasjon, men at uansett hvilke motivasjoner de skulle ha, må de straffes for det.

- Det er stilt mange spørsmål om hva som skal gjøres når disse eventuelt kommer tilbake. Vi ser at det er vanskelig å ta fra noen et norsk statsborgerskap, spesielt hvis du ikke har et annet. Men det blir helt meningsløst å gi dem en advarsel, også skal de skal rett ut i samfunnet igjen. Det mest naturlige er at de stiller i en domstol for landssvik, og jeg tror også det kan ha den effekten at det kan hindre nye i å reise dit, sier han

Generalløytnant Kjell Grandhagen, lederen for Etterretningstjenesten, fortalte Dagbladet i august om nordmenns rolle i verdens farligste terrorgruppe, han bekrefter at 50-60 nordmenn har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS. Omkring ti av dem er blitt drept. Omkring 20 har reist hjem igjen, sa Grandhagen.

VIL TA GREP: Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Per Sandberg (Frp) er enige om de tiltakene som må gjøres.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VIL TA GREP: Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Per Sandberg (Frp) er enige om de tiltakene som må gjøres. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media