- Norske IS-terrorister bør behandles som landssvikere

- Slående likheter med nordmenn som kjempet for nazistene, sier Tybring-Gjedde.

LANDSSVIKERE: Stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, mener det vil være meningsløst å ikke straffe norske IS-krigere. - De bør behandles som landssvikere, er beskjeden fra han og partikollega Per Sandberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LANDSSVIKERE: Stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, mener det vil være meningsløst å ikke straffe norske IS-krigere. - De bør behandles som landssvikere, er beskjeden fra han og partikollega Per Sandberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Frps Christian Tybring-Gjedde og partinestleder Per Sandberg er klinkende klare i sin holdning til hvordan man bør behandle nordmenn som reiser til Syria og Irak for å krige for Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL).

- Terroristene må stå til ansvar for det de gjør. De må oppfattes, og stilles i  norsk domstol, som landssvikere. Det er samme om det er ekstreme høyre, venstre eller islam. Når man slåss mot eget land må det få noen konsekvenser, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Norsk engasjement Tybring-Gjedde påpeker at Norge, sammen med en rekke andre land nå har valgt å sende mannskap - i første omgang stabsoffiserer - for å hjelpe til å bekjempe de ekstreme islamistene i IS.

- Dette er det samme som nordmenn som kjempet for nazistene under andre verdenskrig. Det blir nordmenn som kjempet mot nordmenn, og da er det klart at de som kjemper mot landet sitt må ta konsekvensene av det som landssvikere, sier Tybring-Gjedde.

Han og Sandberg peker på at det er moralske og prinsipielle likheter mellom de som verver seg til IS og frontkjemperne under andre verdenskrig. Derettet peker han på det norske landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig, der flere tusen nordmenn ble dømt som landssvikere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer