Norske Isaf-soldater mangler viktig utstyr

Selv om pengene er på plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om pengene er på plass, mangler Forsvaret viktig militært utstyr til soldatene i Afghanistan.

Til sammen 653 millioner kroner i investeringer til viktig militært utstyr ble lagt på is i fjor, skriver Aftenposten. For eksempel har ny mørkeutrustning for 120 millioner kroner ennå ikke kommet fram, selv om politikerne for lengst har bevilget pengene.

Dermed må soldatene bruke gammelt utstyr til livsfarlige oppdrag mot Taliban. Utstyr for 20 millioner kroner som skal brukes til å jamme fjernstyrte bomber, er heller ikke på plass.

- Vi ønsker at guttene og jentene skal ha best mulig utstyr. Det er kjedelig når ting blir forsinket, men markedet er presset når det gjelder militært materiell. Mange land står i kø for å få utstyret. Operativt går det, men det er uheldig, sier oberstløytnant John Inge Øglænd.

Forsvaret avviser dermed at dette går ut over sikkerheten til soldatene.

Blant utstyret som ennå ikke er på plass, er kortholdsraketter og hjelmsikter til F-16. Dette er utstyr som ble betegnet som avgjørende for «Norges evne til å opprettholde kontroll i luften» da Stortinget bevilget pengene.

Ifølge Forsvaret skyldes problemene med å få tak i det ofte livsviktige mørkeutstyret at USA brukte lang tid på å gi eksporttillatelse. «Kvalitetsfeil» måtte også løses først. Med NATO involvert i mange oppdrag samtidig blir det dessuten hard kamp om å få tak i det beste utstyret.

(NTB)

Foto: KNUT FJELDSTAD/SCANPIX
Foto: KNUT FJELDSTAD/SCANPIX Vis mer
Norske Isaf-soldater mangler viktig utstyr