Norske islamister bruker krypterte meldinger og kodeord

«Bjarte, er du ved hotellet?»

 KRYPTERER MELDINGER:  Norske islamister og syriafarere bruker krypterte meldingstjenester for å kommunisere med hverandre. Her et bilde av en IS-kriger i terrororganisasjonens hovedsete Raqqa i Syria. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KRYPTERER MELDINGER: Norske islamister og syriafarere bruker krypterte meldingstjenester for å kommunisere med hverandre. Her et bilde av en IS-kriger i terrororganisasjonens hovedsete Raqqa i Syria. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske islamister har over lengre tid benyttet seg av ulike typer sosiale medier til å holde seg i skjul for politiet på nettet, som Dagbladet tidligere har omtalt.

På mobil har islamistene tidligere benyttet seg av meldingstjenestene WhatsApp og Viber.
 
Det som gjorde disse tjenestene hensiktsmessig var at de, ved å laste ned en app - istedenfor å bruke hel- eller halvåpne kanaler som Facebook og Twitter - gjør at politiet må skaffe en rettslig kjennelse for å følge kommunikasjonen.

Men etter sommerens arrestasjoner av flere hjemvendte norske syriafarere og beslag i eiendeler til flere islamister, har det islamistiske miljøet gått bort fra å bruke disse tjenestene, får Dagbladet opplyst.

Bruker krypterte apper Dagbladet kjenner til at personer i PSTs søkelys har gått over til å benytte seg av nye apper med lignende krypteringsteknologi for å holde seg under radaren til PST. Beslag i PC og mobiler har ført til at islamistene frykter PST skal kopiere informasjon som har blitt lagret i appene, og dermed ikke behøve å vente på en rettslig kjennelse.

Appene som nå blir brukt skal være Telegram og Wickr. Programmene har krypteringsteknologi som gjør at meldingene ikke kommer på avveie og skal gjøre det vanskeligere for sikkerhetsmyndighetene å spore eller dekryptere kommunikasjon mellom avsender og mottaker.

På teknologikonferansen TechCrunch Disrupt fortalte Telegram-gründer Pavel Durov at han vet at applikasjonen hans brukes av blant annet IS i Syria og Irak.

- Personvernet og vår rett til privatliv er viktigere enn vår frykt for at farlige ting som terrorisme skjer, sa Durov på konferansen.

- Det er en krig som foregår i Midtøsten. Det er en serie av tragiske hendelser, men ISIS vil alltid finne muligheter til å kommunisere med hverandre. Så jeg tror ikke at jeg egentlig tar en part i disse aktivitetene, og tror heller ikke at vi skal følge oss skyldige. Jeg tror fortsatt vi gjør det riktige - beskytter brukernes personvern, sa han.

Bruker etnisk norske navn Med Wickr er det mulig å velge en utløpstid for mottatte og utsendte meldinger og media, og slette geologiske plasseringer og identitetsinformasjon fra media i farten. Slik blir meldingene selvdestruert uten stor frykt for at en tredjepart har mulighet til å lese
meldingene.

Kilder opplyser til Dagbladet at norske islamister likevel omtaler hverandre med etnisk norske navn og snakker i koder når de sender hverandre meldinger. Det skal gjøre dem enda tryggere på at samtalene ikke blir fanga opp.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal en norsk syriafarer med pseudonym «Bjarte» ha vært på vei til Syria en gang på forsommeren. Via enkrypteringsappene holdt han kontakt med personer både i Norge og i grenseområdene til Syria.

«Bjarte, er du framme ved hotellet?» skal ha vært ordlyden i en av meldingene som ble sendt fra en person i Norge til «Bjarte» på reisen, får Dagbladet opplyst.

Det er ukjent om syriafareren klarte å komme seg til Syria.

- Aldri 100 prosent sikkert Sikkerhetsekspert Per Thorsheim kjenner godt til appene Telegram og Wickr, og forteller til Dagbladet at slike meldingstjenester er langt sikrere, enn for eksempel SMS eller telefon.

-  Men det finnes ikke én app som lar deg kommunisere 100 prosent sikkert. De er aldri ugjennomtrengelige, sier Thorsheim.

Han påpeker at ved en rettslig kjennelse, må selskapene som tilbyr disse meldingstjenestene - kommersielle selskaper - overlevere informasjonen til myndighetene. Dette er den minst teknologisk krevende måten å innhente informasjonen på, men Thorsheim er sikker på at for eksempel amerikanske NSA er fullt i stand til å dekryptere meldingene uten å gå rettens vei.

- Om PST og E-tjensten er i stand til det samme, vet jeg ikke.

20 personer i fengsel Per i dag er 20 personer fra Norge status som siktet, tiltalt eller dømt på grunn av sin tilknytning til Den islamske stat (IS) eller andre terrororganisasjoner.
 
Dette er bare de åpne etterforskningene. I tillegg er det flere skjulte etterforskninger som PST ikke kan tallfeste offentlig.

PST er kjent med at islamistene benytter seg av ulike måter å holde kontakten på.

- Det er ulike kommunkasjonsformer som blir benyttet. Utover det har vi ingen kommentar sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén til Dagbladet.