Norske IT-millionærer håvet inn over 200 millioner

Salg av teknologi til amerikanere har skapt millionformuer blant flere norske IT-gründere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Henning Stokke og Trond Arve Pettersen frekventerer ikke i mediene, ei heller i IT-publikasjonene, på tross av at rogalendingene er blant Norges rikeste IT-gründere, skriver Finansavisen.

Oljerelatert IT

Henning Stokke etablerte Hytracc i 2010 for å levere IT-systemer som holder styr på hydrokarboner gjennom hele verdikjeden i olje- og gassindustrien – altså hvor mye olje og gass selskapene henter opp, hvilken kvalitet det er og liknende.

Etter et halvt år fikk han med sin tidligere kollega fra Tieto, Trond Arve Pettersen, som medeier.

Pettersen hadde utviklet programvaren Energy Components for daværende Tietoenator, nettopp for å hjelpe oljeselskapene til å holde rede på olje- og gassproduksjonen.

«The oil and gas industry will never be the same. We are on a mission to change things,» heter det ubeskjedent på Hytraccs nettside.

Gullgruve

Forretningsideen har vært en gullgruve for gründer Stokke og kompanjong Pettersen som hver eide en tredjedel av selskapet.

Hytracc fikk raskt flere av verdens største olje- og gasselskaper på kundelisten og er på plass i verdens oljehovedseter.

I årene 2011 til 2013 utbetalte Hytracc til sammen 170 millioner kroner i utbytte til sine eiere.

I september 2014 kjøpte Accenture-konsernet selskapet for 384,1 millioner kroner, ifølge årsrapporten til Hytracc Holding. Det ga hver av hovedeierne 129 millioner kroner på bok.

I tillegg til solide formuer på 243 og 154 millioner kroner, har både Stokke og Pettersen greie årslønner på henholdsvis 58 og 42 millioner kroner. Statskasen får også sitt. Tilsammen betalte Hytracc-gründerne 60 millioner kroner i skatt i fjor.

Flere økonominyheter:

Søndagens aksjetips

Hegnar om Trumps ville sexliv