Norske italienere

Norge kan i oktober få sin femte regjering på fem år. Vi skifter snart like ofte som italienerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GRO HARLEM BRUNDTLAND var nesten like stabil som kongen. Skolebarna og omverdenen kjente navnet hennes. Hun var en nesten uforanderlig kraft i Norge. Riktignok tapte hun alle sine valg, og riktignok hev Jan P. Syse henne ut av regjeringskontorene for en kort periode. Men Gro var landsmoder av gerhardsensk format i et sosialdemokratisk velferdssamfunn. Hun holdt stø, ansvarlig kurs, hadde ubestridt autoritet i eget parti og valgte selv når hun ville forlate maktens tinde.

Siden har det ikke vært fullt så stabilt. Thorbjørn Jagland fikk regjere i ett år, Kjell Magne Bondevik i to og et halvt, mens Jens Stoltenberg på valgdagen vil ha sittet halvannet år som statsminister. Går det som meningsmålingene antyder, vil han få avløsning når Stortinget trer sammen i oktober. Inn rykker Bondevik på ny, eller kanskje Jan Petersen. Relativt stor gjennomtrekk i landets viktigste kontorer, altså.

MAN KUNNE FRISTES til å hevde at etter Gro er alt blitt kaos. Men det er galt. Ikke er det blitt kaos. Og ikke er Gro Harlem Brundtland hovedforklaringen på at hennes regjeringer levde mindre farlig enn de som overtok. Hun kunne lite på KrF og Senterpartiet som støttepartier når statsbudsjettet skulle loses igjennom. I 1997 ville sentrum stå på egne bein, og toblokk-systemet ble med ett en farefull trekant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer