Norske jagerfly på ny tokt mot Kadhafis styrker i natt

Prøver å bombe Kadhafis mobile rakettramper, men brukte ikke våpen under nattens aksjon.

JAKTET I NATT: To norske F16-jagerfly utførte i natt operasjoner over Libya, men avfyrte ikke våpen. Her er et av de to flyene på vei ut mot rullebanen, fotografert ved hjelp av nattbriller. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret
JAKTET I NATT: To norske F16-jagerfly utførte i natt operasjoner over Libya, men avfyrte ikke våpen. Her er et av de to flyene på vei ut mot rullebanen, fotografert ved hjelp av nattbriller. Foto: Lars Magne Hovtun/ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHANIA/SOUDA BAY (Dagbladet):
- Norske jagerfly var ute i oppdrag i tre timer i natt. Det ble ikke brukt våpen, opplyser major Eystein Kvarving, talsmann for den norske styrken på Sauda Bay, til Dagbladet.

Kvarving opplyser at det var et oppdrag primært rettet mot bakkemål med formål om å droppe bomber. De to F16-flyene tok av rundt midnatt og landet rundt tre timer senere.

- I løpet av det kommende døgnet vil styrkene utføre flere oppdrag. Vi vil nok komme inn i et operasjonstempo der man utfører oppdrag hver dag, sier Kvaring.

Han bekrefter at oberst Muammar Kadhafis mobile rakettramper er blant flere mål under oppdrag som primært er rettet mot bakkemål.

Strenge regler Under det første oppdraget, som skjedde i går, ble det heller ikke brukt våpen. Etter det Dagbladet kjenner til var det de strenge retningslinjene for bruk av våpen som gjorde at de norske kampflyene verken avfyrte missiler eller bomber under sitt første tokt over Libya i går.

Det kan være usikkerhet rundt målutvelgelse og frykten for å ramme sivile som hindrer våpenbruk. Til syvende og sist er det pilotene selv som avgjør om de er trygge på at det ikke gjøres feil når de avfyrer våpen.

- Det ble ikke brukt våpen. De gjorde en god jobb i henhold til oppdraget, og det at de ikke droppet våpen betyr muligens at oppdraget var en suksess, sa kampflystyrkens leder, Bård Reidar Solheim til Dagbladet etter oppdraget.

- Hva mener du med det?

- Vi jobber under et sett med kampregler. At våpen ikke ble brukt, kan indikere at dette systemet fungerer, svarte han.

- Er dere godt nok trent til å unngå sivile tap?

- Det er ting vi trener på daglig. Om det er godt nok, vil alltid være en sak med modifikasjoner, men vi er veldig godt trent.

Fem timer Kamflyene var under det første oppdraget på vingene i litt over fem timer. Ingen i kampflyledelsen vil si noe om hvor i Libya flyene var. Men fem timer er et langt oppdrag for kampfly, og krever at F16-flyene fikk tanket drivstoff i lufta. Dagbladet observerte et amerikansk drivstoffly i luftrommet over Kreta mens operasjonen pågikk.

Selv om kampflysjefen var særdeles ordknapp om operasjonen, var han også tydelig lettet over å være i gang med oppdraget styrken er satt til. Da han møtte media utenfor porten ved Souda-Bay i går kveld var det første gangen han har vist seg offentlig siden han forlot Norge mandag.

- Å komme gjøre oss klare og komme i lufta på så kort tid er en kjempestor bragd - Både for de gutta og jentene jeg har med meg her, men også for de som har støttet oss hjemme. Dette gjelder basene, hovedkvarteret, skvadronene og de nye Hercules-flyene som har gått i skytteltrafikk for å skaffe oss nok utstyr, forteller han.

- Føler du deg lettet?

- Nå er jeg i operasjonsmodus, og er fokusert på oppgavene vi skal utføre. Mine følelser er derfor ikke interessante, svarte han.