SLUTTET ETTER PERMITTERINGER: Joacim Lunde ble lei av permitteringer i solenergiselskapet REC, og fant seg en annen jobb. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
SLUTTET ETTER PERMITTERINGER: Joacim Lunde ble lei av permitteringer i solenergiselskapet REC, og fant seg en annen jobb. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

Norske Joacim (26) ble offer for krisa i Europa

Ekspert mener Europas krise såvidt har begynt, og råder unge til studier i Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter mener skjebnen til Joacim Lunde og 700 ansatte som REC vil si opp, bare er begynnelsen på en tøff periode også i Norge.

- Egentlig er dette ei pan-europeisk krise som bare er mest utkrystallisert i Hellas. Husk at dette bare er forsmaken på Europas stagnasjons-år, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen til Dagbladet.

Stagnasjon Selv om Norge kan leve på oppsparte pensjonsmidler i oljefondet, spår Andreassen at også nordmenn vil rammes.

Han beskriver ei dyptgripende, langvarig krise som skyldes en aldrende befolkning, enorme, voksende pensjonsutgifter, en stor del av befolkningen på offentlig lønn eller trygd, og stagnasjonen alt dette fører til.

Trøsten er at det går bedre i andre deler av verden.
- Dette er ei veldig regional krise i Europa. Hvis vi ser på resten av verden, har tidene aldri vært bedre enn nå, sier Andreassen.

- Folk har grått For Joacim Lunde var det tøft å gang etter gang bli permittert fra solenergiselskapet REC. Sist det skjedde, i september i år, fikk han nok og fant seg en annen jobb.

- Det har ikke vært noen bra tid for meg, sier Lunde til Dagbladet.

Han og hans tidligere tillitsvalgte, Hans Ødegård i REC, forteller at permitteringer og fabrikknedleggelser har sammenheng med at Italia, Spania og Tyskland har kuttet i statsstøtten til solenergi-utstyr. Dermed har også etterspørselen fra Europa falt.

- Jeg har hatt folk som har sittet og grått her på kontoret, forteller Ødegård.

- Rammer flere Jan Andreassen tror at mange norske arbeidstakere kan få liknende, ubehagelige erfaringer. Grunnen er at industri og eksportrettede næringer gradvis visner hen og forsvinner.

- Også vi vil stagnere, hvis vi ikke finner oss nye markeder. Jeg tror vi er der allerede i dag, sier Andreassen.

Som eksempler nevner han solenergiselskapet RECs nedstengning av norske fabrikker, og permitteringer i Norske Skog nylig.

- Du kan også se det på boligpris-statistikken. I tradisjonelle industrifylker som Hedmark og Vestfold er det en kraftig nedgang, mens der hvor det offentlige teller tungt, går prisene opp, sier han.

Ser alvoret Representanter for Det internasjonale pengefondet (IMF) var i går i Oslo for å forklare hvorfor de ikke oppdaget finanskrisa i 2008 før banker gikk overende etter tur. Denne gangen ser i hvert fall finansminister Sigbjørn Johnsen alvoret.

- Hvis dette utvikler seg fra vondt til verre vil også Norge bli rammet av dette, sa han til et publikum av byråkrater og pressefolk på Litteraturhuset i Oslo.

DYSTER SPÅDOM: Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen spår årelang stagnasjon i Europa. Foto: TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet.
DYSTER SPÅDOM: Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen spår årelang stagnasjon i Europa. Foto: TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet. Vis mer

Til Dagbladet sier han at virkningene av krisa allerede merkes i kommuner landet rundt. Oppsparte pensjonsmidler strekker ikke lenger til etter fallet i aksjemarkedet.

- Reis ut! Ifølge Jan Andreassen er det unge som vil jobbe i tradisjonelle næringer som får det vanskeligst, rett og slett fordi jobbene forsvinner.

- Fordi Europa vil være i stagnasjon i mange år framover, må vi skaffe oss asiatiske kunder, sier Andreassen, som oppfordrer unge til å ta et år eller flere i utlandet.

- Det viktigste er at de reiser ut, og ikke drar til de tradisjonelle skolene i USA og Europa, men til andre kontinenter.

Rart og trist Joacim Lunde har fortsatt kontakt med tidligere arbeidskolleger i REC.

- Det er veldig trist og rart for dem som jobber der, for det har hele tida vært snakket om at solenergi er framtida. Jeg håper at det ikke blir flere bedrifter i Norge som blir rammet like hardt, sier han til Dagbladet.