Norske Johannes (35) så meteoren fly over himmelen

Nordmannen frykter overbelastede sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Den gigantiske ildkulen som lyste opp morgenhimmelen over Uralfjellene i Russland ble observert over et enormt område.

Nordmannen Johannes Waarseth-Junge (35) så meteoren fra Ekaterinburg, over to timers kjøring fra den rammede storbyen Tsjeljabinsk.

- Det kom fra vest mot øst, og vi så hvite striper på himmelen. Vi trodde det var kondensstriper fra flyet, forteller Johannes Waarseth-Junge (35) til Dagbladet.

SÅ METEORITTEN: - Først trodde vi det var fly, men så registrerte vi at det hadde falt ned, sier den norske gründeren Johannes Waarseth-Junge. Foto: Privat
SÅ METEORITTEN: - Først trodde vi det var fly, men så registrerte vi at det hadde falt ned, sier den norske gründeren Johannes Waarseth-Junge. Foto: Privat Vis mer

Waarseth-Junge, som antar at han er eneste nordmann som bor i området, sier han kjenner flere i storbyen som fikk et stort antall vinduer blåst ut av trykkbølgen da meteoren brøt lydmuren.

Det russiske krise- håndteringsdepartementet opplyser ved 12-30-tida at 524 personer er skadd, at 82 av disse er barn — og at to ligger på intensiven, ifølge Sky News. Langt de fleste er skadd som følge av glasskår; det har ikke kommet melding om at noen er truffet av meteoritter, altså fragmenter som overlevde turen gjennom atmosfæren.

- Først trodde vi det var fly, men så registrerte vi at det hadde falt ned. Først meldte myndighetene at det var 100 skadde, så steg tallet til 400, og nå melder myndighetene at det er over 600 skadde, sier Waarseth-Junge, som har jobbet med norsk interiørdesign og møbler i området i to år.

Han rapporterer at første melding om meteorene kom til nødsentralene 07:55 lokal tid, og at 20 000 mennesker ble satt i kriseberedskap.

- Mobilnettet ble slått ut, og foreldre ble bedt om å hente barna sine hjem fra skoler og barnehager, sier Waarseth-Junge.

Skidringene fra det oppsiktsvekkende naturfenomenet dukker også opp på Vkontaktke, en russisk form for Facebook.

- Eksplosjonen skjedde omtrent klokka 9.15. Jeg satt på en buss på vei til universitetet. Alt var stille. Så ble himmelen lyst opp av et skarpt lys. Passasjerene så ut av vinduet og så ei lyskule. Så skjedde eksplosjonen. Det var tre eksplosjoner. Bussen ristet, så vi trodde at den skulle eksplodere. Da jeg kom til universitete,t så jeg at det var knuste vinduer, og noen steder var det også brann. Så kom det brannbiler, og vi studenter ble evakuert, skriver et vitne.

En annen student på Sør-Urals statsuniversitet opplevde også meteoren. Hun var redd for å komme for seint til universitetet, men skjønte fort at det ikke vil bli noen undervisning.

- Glass var overalt, bare rammene var igjen i vinduene. Det kom brannbiler og ingen slapp inn på universitetet. Jeg fant studenter fra min gruppe, og vi dro hjem fordi undervisningen ble avlyst. Da jeg kom hjem fant jeg vinduet åpent, det må nå repareres, skriver et annet øyenvitne.

Den opprinnelige meteoren hadde sannsynligvis en størrelse på flere meter før den traff atmosfæren, gikk i oppløsning og eksploderte, sier Donald Yeomans ved NASAs program for såkalte jordnære objekter.

- Det er for tidlig å gi estimater på hvor mye energi som ble frigitt, eller nøyaktig hvor stor den var, sier han.