<strong> VANT FINANCIAL TIMES-KONKURRANSE:</strong> Jon Bøhmer fra Brumunddal. Foto: Einar Lyngar.
VANT FINANCIAL TIMES-KONKURRANSE: Jon Bøhmer fra Brumunddal. Foto: Einar Lyngar. Vis mer

Norske Jon har verdens beste klimaoppfinnelse

Solkokeren hans kan hjelpe millioner av fattige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Financial Times har kåret Jon Bøhmers solkoker til verdens beste miljø- og klimaoppfinnelse i konkurransen Climate Change Challenge.

- Kyoto Box har potensiale til å forandre livene til millioner og har en modell for bærekraftig, skalerbar innovasjon, sier paneldommer og direktør for Forum for The Future, Peter Madden, i en pressemelding fra Financial Times i dag.

Vinneren ble kåret av avisas lesere og en fagjury og får 75 000 dollar, 568 000 norske kroner.

- Dette er en seier for kvinnene og trærne i Afrika, sier brumunddølen Jon Bøhmer til Dagbladet.no.

Bruker drivhuseffekten
Nordmannens oppfinnelse er en enkel solkoker av papp, som bruker drivhuseffekten til å koke vann.

Den består av to bokser, den ene inni den andre, og et glasslokk som slipper solvarmen inn. En svart overflate på den innerste boksen og sølvfolie på den ytterste konsentrerer varmen mens et lag av strå eller avispapir mellom de to kassene isolerer.

- Solkokeren kan varme opp og rense ti liter vann på to timer. Det dekker behovet til én familie. Boksen kan også brukes til å steking og baking, forteller Bøhmer.

Han tror oppfinnelsen kan bidra til å løse grunnleggende, men alvorlige helse- og miljøproblemer.

Dør av skittent drikkevann
En milliard mennesker har problemer med å skaffe seg rent drikkevann, og som et resultat av dette dør tusenvis av barn hver dag, ifølge UNICEF. Innsamling av ved tar tid og energi som kunne vært brukt annerledes, og fører dessuten til avskoging. I tillegg dør 1,6 millioner mennesker hvert år av røykutvikling innendørs.

- Prinsippet er eldgammelt og det er pinlig at vi fortsatt har disse problemene. Det dør flere mennesker hvert år enn under andre verdenskrig på grunn av dårlig energitilførsel, samtidig er det så mye uutnyttet solenergi i verden. Min idé er å ta det mest alvorlige problemet innen energi, snu det rundt og se på hva som er den enkleste og billigste måten å fikse det på. Faktisk er dette det enkleste jeg har funnet på noen gang. Kanskje var det nettopp derfor jeg meldte på solkokeren i konkurransen, sier Bøhmer.

- Nå handler det bare om å masseprodusere den, og å kjøre ut lastebillass med flatpakka kartonger til landsbyer og slumområder. Det koster bare 40 kroner å produsere en solkoker, forteller den engasjerte oppfinneren.

Skal bli gratis
Jon Bøhmer er bosatt i Nairobi i Kenya med kone og barn, og har brukt egne midler fra sin fortid som IT-gründer til å utvikle prosjektet. Pengeprisen vil han bruke på å distribuere og teste ut produktet i ti utviklingsland.

Etter hvert er tanken at solkokerne kan distribueres gratis og finansieres av rike land ved hjelp av karbonkreditter. Ifølge Bøhmer kan hver familie spare rundt to tonn CO2 hvert år med hans oppfinnelse. Hvert tonn er verd ti euro.

Gjennom selskapet Kyoto Energy har Bøhmer alene og sammen med andre utviklet flere klimaprodukter for fattige, blant annet en soloppvarmet dusj, en ovn som brenner biomasse, en solcelledrevet lommelykt, en billig vannpumpe og en solkonsentrator laget av resirkulert plast som kan settes inn i landsbyer og brukes til å lage strøm, rense vann, tørke matvarer og avsalte sjøvann.

Han legger ikke skjul på at han tenker business.

- Business er det eneste som funker. Det er et prinsipp som folk over hele verden forstår. Å gi bort ting som i tradisjonell bistand fører lett til korrupsjon, sier han.

Totalt 300 bidrag var sendt inn til Financial Times-konkurransen, og fem kom til finalen.

<strong> ENKEL OPPFINNELSE:</strong> Her hjelper Amina til med å male en Kyoto Box. Foto: privat.
ENKEL OPPFINNELSE: Her hjelper Amina til med å male en Kyoto Box. Foto: privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer