Norske Jon har verdens beste klimaoppfinnelse

Solkokeren hans kan hjelpe millioner av fattige.

VANT FINANCIAL TIMES-KONKURRANSE: Jon Bøhmer fra Brumunddal. Foto: Einar Lyngar.
VANT FINANCIAL TIMES-KONKURRANSE: Jon Bøhmer fra Brumunddal. Foto: Einar Lyngar. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Financial Times har kåret Jon Bøhmers solkoker til verdens beste miljø- og klimaoppfinnelse i konkurransen Climate Change Challenge.

- Kyoto Box har potensiale til å forandre livene til millioner og har en modell for bærekraftig, skalerbar innovasjon, sier paneldommer og direktør for Forum for The Future, Peter Madden, i en pressemelding fra Financial Times i dag.Vinneren ble kåret av avisas lesere og en fagjury og får 75 000 dollar, 568 000 norske kroner.

- Dette er en seier for kvinnene og trærne i Afrika, sier brumunddølen Jon Bøhmer til Dagbladet.no.

Bruker drivhuseffekten Nordmannens oppfinnelse er en enkel solkoker av papp, som bruker drivhuseffekten til å koke vann.

Den består av to bokser, den ene inni den andre, og et glasslokk som slipper solvarmen inn. En svart overflate på den innerste boksen og sølvfolie på den ytterste konsentrerer varmen mens et lag av strå eller avispapir mellom de to kassene isolerer.

- Solkokeren kan varme opp og rense ti liter vann på to timer. Det dekker behovet til én familie. Boksen kan også brukes til å steking og baking, forteller Bøhmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer