Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Var veganer:

Norske Jon hetses etter avsløring

Jon Venus (29) har blitt kjent av å leve på plantebasert kost. Nå avslører han at han har begynt å spise kjøtt.

FÅR KRITIKK: Jon Venus har bygget opp en karriere basert på trening og vegansk kosthold. Da han innrømmet tidligere i år å ha spist egg, mottok han en rekke hatmeldinger. Nå skjer det samme igjen. Vis mer

Instagram- og YouTube-stjerna Jon Venus (29) har blitt en stor profil innen veganmiljøet, for å ha fremmet et rent vegansk kosthold i flere år.

Nå mottar han massiv hets, fordi at han for noen dager siden innrømmet å ha endret kostholdet totalt.

Etter at han 8.juni la ut en video med tittelen «I am no longer vegan», har hatmeldingene rent inn.

- Det var dessverre noe jeg forventet da jeg la ut denne posten. Det veganske miljøet er en bevegelse som tiltrekker folk med en ekstrem tankegang, og blant dem er det også veldig mange fine mennesker, sier Jon Venus til Dagbladet og påpeker:

- Det er ikke lett å fortelle at vi har kommet fram til denne avgjørelsen. Men det føles godt å ha sagt det.

På grunn av barnet

I løpet av de siste fem åra har norsk-amerikaneren, som for tiden bor i Rauma kommune i Møre og Romsdal, bygget opp en populær YouTube-kanal der hovedfokuset har vært plantebasert kost, sunn livsstil og trening.

I skrivende stund har han hele 380 000 YouTube-følgere, og rundt 220 000 på Instagram.

Da Jon og kona ble foreldre for to år siden, mottok de hets og trusler om at det ikke var forsvarlig at de fortsette med det plantebaserte kostholdet, siden de da hadde ansvaret for næringsinntaket til barnet.

Barnets næringsbehov er også grunnen til at de nå har valgt å begynne å spise kjøtt igjen. Han forteller til Dagbladet at det primært handler om å være sikker på at sønnen får i seg nok næringsstoffer.

- Vi har ikke funnet nok studier som viser at det veganske kostholdet er godt nok for barn. Vi vil gi det beste grunnlaget for ham, og har derfor tatt denne avgjørelsen, sier Jon Venus.

Christian Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, har tidligere sagt til Dagbladet at man ved et konsekvent vegansk kosthold bør være påpasselig med vitamintilskudd, særlig vitamin D, vitamin B12 og jod.

Ifølge Helse Norge kan godt sammensatt vegetarkost dekke behovet for næringstoffer barn må ha. De påpeker også at noen få studier viser at barn som får vegankost kan vokse langsommere, men veksten er likevel innenfor normalområdet.

Mange hatmeldinger

I diskusjonen som har oppstått i etterkant av den noe oppsiktsvekkende avgjørelsen, uttrykker flere skuffelse over at han har brutt med sin rene veganske diett.

«Du var hovedgrunnen til at jeg ble veganer for tre år siden. Skuffa. Glad jeg aldri kjøpte noe av det du selger», skriver en.

«Har aldri trodd at å bli far, gjør en dum. Glad du er ute. Likte deg aldri uansett,» skriver en annen.

«Dette er bra, mann. Man kan eksperimentere så mye man vil på egne vegne, men ikke gjør det samme med barna. De har ikke valgt det selv», skriver en annen.

Noen av følgerne går så langt som å si at han like gjerne kan ta livet av seg selv, nå som han tar livet av dyr.

- Det er litt voldsomt, men jeg står fint i dette. Jeg har blitt ganske hardhudet etter alle disse årene, sier Venus til Dagbladet.

Den samme hudflettingen skjedde også for et halvt år siden, da han innrømmet å ha spist egg.

Norsk vegansamfunn sier til Dagbladet de tar sterk avstand fra hets mot Jon Venus eller noen andre som etterstreber å leve vegansk.

- Vi har stor forståelse for at man kan føle usikkerhet rundt sin egen og ikke minst sitt barns helse, og vi vil alltid oppfordre våre medlemmer og følgere til å sette sin egen helse først. Samtidig sier Helsedirektoratet i Norge at med god kunnskap og planlegging kan både vegetarkost og vegankost egne seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap og ved amming, for spedbarn, for barn og unge og for idrettsutøvere, sier leder i Norsk vegansamfunn, Mirjam Kammler.

Likt, men med kjøtt

- For oss gir det ikke mening å gi forskjellig kost til forskjellige familiemedlemmer, sier Jon Venus.

- Hvordan ser kostholdet ditt ut nå?

- Stort sett som før, bare at vi i tillegg spiser noe vilt kjøtt og fisk, for å få i oss lettopptakelig næringstoffer.

Venus sier han er forberedt på å miste mange følgere etter kostholdsskiftet.

- Selvfølgelig mister jeg mange, men det er jeg villig til. Innholdet i mine kanaler blir primært det samme som før, livsstil, helse, kosthold og trening og å bli den beste versjonen av seg selv.

- Jeg har fortsatt mange venner og tilhørere i den bevegelsen, og jeg er ikke alene om å gjøre dette.

Det var etter at han og hans norske kone, ernæringsfysiolog Kathrine Moen, så en film om matindustrien for fem år siden, at de bestemte seg for at de ikke ville spise kjøtt, egg eller melk igjen. Valget ble tatt primært på grunn av dyrevelferd.

Hun er fra Rauma, og han har bodd mesteparten av barndommen sin i Trondheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!