Er veganer

Norske Jon hetses etter eggspising

Jon Venus (29) har blitt kjent av å leve på plantebasert kost. Nå innrømmer han å ha spist egg.

FÅR KRITIKK: Instagram- og YouTube-stjernen Jon Venus (29) innrømmet denne uka at han spiste tre egg for ett år siden. Video: TheQuestForFitness / YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Instagram- og YouTube-stjerna Jon Venus (29) har fremmet et rent vegansk kosthold i flere år.

De siste fem åra har norsk-amerikaneren som for tiden bor i Barcelona, bygget opp en populær Youtube-kanal der hovedfokus er plantebasert kost, sunn livsstil og trening. I skrivende stund har han hele 363 000 Youtube-følgere og over 200 000 på Instagram.

Nylig la han ut en video der han avslørte for sine følgere på Youtube at han spiste egg for et år siden.

FÅR KRITIKK: Instagram- og YouTube-stjerna Jon Venus (29) innrømmet denne uka at han spiste tre egg for ett år siden. Nå hetses han og beskyldes for å støtte dyredrap. Foto: privat
FÅR KRITIKK: Instagram- og YouTube-stjerna Jon Venus (29) innrømmet denne uka at han spiste tre egg for ett år siden. Nå hetses han og beskyldes for å støtte dyredrap. Foto: privat Vis mer

- Det hele var et impulsivt eksperiment, som kom ut av frykten for å ikke gjøre noe riktig for min familie. Jeg er fortsatt hundre prosent vegansk, sier Jon Venus til Dagbladet.

Massiv kritikk

Innrømmelsen har ikke gått upåaktet hen i veganmiljøet, ei heller hos kanadiske Richard Burgess, bedre kjent under Youtube-aliaset «Vegan Gains».

I en video kaller han Venus’ forklaring for «den latterligste unnskyldningen» han har hørt noensinne.

- Det er typisk Jon å gjøre seg til offer, heller enn å ta ansvar for de dårlige valgene sine. Han prøver å få det til å virke som om jeg angriper ham uten grunn, sier han, og fortsetter:

- Faktum er at du ikke er offeret her, du er den som støtter utnyttelse, ondskap og drap. Du hevder at du kjøpte disse eggene fra en fin gård som ikke dreper hønene sine. Kul historie, men jeg tror den ikke. I kommentarfeltet under videoen blir Venus kalt en løgner og latterliggjort.

Diskusjonen rundt innrømmelsen hans pågår i ulike forum på nett, og flere uttrykker skuffelse over at han har brutt med sin rene veganske diett, og mener han ikke har tatt ansvar for det.

Vegansk kosthold

Veganisme er et etisk standpunkt og en levemåte basert på respekt for dyr. Veganere har et plantebasert kosthold og unngår generelt å støtte produksjonsformer som utnytter dyr.

Veganere spiser et plantebasert kosthold, og unngår all mat av animalsk opprinnelse.

Det vil si at dietten ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter, honning og andre ingredienser som stammer fra dyr. Et vegansk kosthold er basert på belgfrukter som bønner, linser og erter, korn, grønnsaker, sopp, frukt, bær, nøtter, frø og kjerner, planteoljer, urter og krydder.

Behovet for D-vitamin, vitamin B12 og jod er imidlertid vanskelig å dekke med vegankost, og disse næringsstoffene bør tas i form av tilskudd eller produkter tilsatt disse næringsstoffene. Veganere må også være oppmerksomme på inntaket av kalsium, jern og sink.

Kilde: Vegansamfunnet.no og Helse Norge

- Han bruker bare den veganske plattformen for å få oppmerksomhet. Han er åpenbart ekstremt usikker og bruker media for å bli tryggere på seg selv, skriver en.

En annen skriver: - Hva annet er det du ikke forteller oss Jon?

Da Jon Venus tidligere denne uken forklarte nærmere hvorfor han spiste eggene på en direktesendt utspørring på kanadiske Richard Burgess youtube-kanal, haglet kritikken.

- Å være veganer betyr ingenting hvis vi alle begynner å spise egg, skriver en annen.

- Dette var en skuffelse mann. Du var en av mine favoritt-veganere, uttrykker en annen.

Flere veganske tilhengere har gått ut i sine egne kanaler og erklært Jon Venus som en ikke-veganer etter innrømmelsen. Og i andre veganske fora diskuteres det om han fortsatt kan kalles veganer etter å ha spist tre egg.

De fleste av Jons følgere viser forståelse for handlingen, og er takknemlig for at han er så åpen.

- Etter at datteren vår ble født har jeg slitt med de samme tankene. Den tvilen om at man gjør noe galt, at man kan ødelegge en annens kropp med en vegansk diett. Jeg vurderte å spise fisk igjen, men jeg klarte det bare ikke. Det er ikke derfor jeg er veganer, og jeg har aldri følt meg bedre, så hvorfor tvile? Takk for at du deler, skriver en annen.

Stadig renner det inn kommentarer, og i alt nærmer det seg nå 900 av dem.

Ventet i ett år

Jon Venus forteller at han var forberedt på kritikken, og at det også er derfor han har ventet et helt år med å fortelle følgerne sine om det.

- Jeg uttrykte i videoen at handlingen ikke var etisk riktig for meg, men at det korte eksperimentet var verdt det og jeg tok fullt ansvar for det ved å dele denne videoen.

Han vedgår at han brukte et år på å forberede seg på å dele innrømmelsen med følgerne sine.

- Jeg var forberedt på kritikk fra andre veganere. Det tok lang tid før jeg følte meg komfortabel nok med å dele dette, fordi det er en handling jeg ikke er stolt av. Jeg er nå helt sikker på at denne livsstilen er riktig for meg.

- Hvorfor valgte du å være åpen om det?

- Det er så mye prat om perfeksjonisme innenfor kostholdsområdet og om veganisme i mange fora. Jeg synes det er viktig å være transparent og fortelle sannheten. Jeg ville være åpen for mine følgere og vise at det er menneskelig å gjøre feil, og gjøre ting som ikke er perfekte, sier Venus.

Norsk vegansamfunn sier de tar sterk avstand fra hets mot Jon Venus eller noen andre som etterstreber å leve vegansk.

- Å være veganer betyr å unngå å utnytte dyr så langt det er praktisk mulig. Alle kan trå feil, og man skal alltid sette sin egen helse først, sier Mirjam Kammler, leder i Norsk vegansamfunn.

Det var etter at han og hans norske kone, ernæringsfysiolog Kathrine Moen, så en film om matindustrien for fem år siden, at de bestemte seg for at de ikke ville spise kjøtt, egg eller melk igjen. Valget ble tatt primært på grunn av dyrevelferd.

LA OM TIL PLANTEBASERT: Ekteparet Kathrine Moen og Jon Venus sverger til vegansk kosthold. Foto: privat.
LA OM TIL PLANTEBASERT: Ekteparet Kathrine Moen og Jon Venus sverger til vegansk kosthold. Foto: privat. Vis mer

- Straks etter at vi endret kostholdet følte vi svært positive helseeffekter, både fysisk og mentalt. Jeg forbedret styrken og fysikken min på trening, og kurerte mine fordøyelses- og hudproblemer. Å endre livsstil er desidert et av de beste valgene vi har tatt, sier han.

Hun er fra Rauma, og han har bodd mesteparten av barndommen sin i Trondheim.

Tre egg

Da Jon og kona ble foreldre for ett år siden, mottok de hets og trusler om at det ikke var forsvarlig at de fortsette med det plantebaserte kostholdet siden de da hadde ansvaret for næringsinntaket til barnet.

- Når det kommer trusler for at vi velger å leve på et vegansk kosthold, er det heftig, sier han og fortsetter:

- Etter at flere kontaktet meg og prøvde å overbevise meg om at det å spise litt dyreprotein i form av egg som veganer gir umiddelbar positiv effekt, tok jeg valget om å spise noen som et lite eksperiment.

- Det er mange tidligere veganere som har uttalt at de har følt seg bedre etter å ha spist et par egg. Jeg følte absolutt ingen positive fordeler, jeg ble bare forstoppet. Jeg angret etterpå, og fikk bekreftet at dette eksperimentet var helt unødvendig, men det kunne jeg ikke vite før jeg prøvde.

Han forteller til Dagbladet at han aldri har vært bekymret for om han får i seg nok næringsstoffer.

- Jeg kan forstå at folk er kritiske til at barn skal fostres opp på plantebasert kosthold. Men vi er flinke til å sjekke helsa og får oppfølging hos lege. Vi tar noe kosttilskudd som B12 og D3. Det anbefaler jeg alle, sier han og legger til:

- Jeg håper at flere folk kan forstå at et godt planlagt plantebasert kosthold er sunt for alle, både barn og voksne. I tillegg har det en positiv effekt på dyr og miljø. Mitt mål er å spre bevissthet om dette til så mange som mulig.

- Kan bli kritisk

Christian Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, har tidligere sagt til Dagbladet, at man ved et konsekvent vegansk kosthold bør være påpasselig med vitamintilskudd.

Christian Drevon, professor i ernæring
Christian Drevon, professor i ernæring Vis mer

- Er det noe man bør passe om man velger et vegansk kosthold, som er uten kjøtt, fisk og meieriprodukter?

- Dette kan være litt vanskeligere og det er særlig vitamin D, vitamin B12 og jod som kan bli mangel på. Ved et konsekvent vegansk kosthold bør man ta tilskudd av disse stoffene, ifølge Drevon.

Han minner om at vitamin B12 lages av bakterier og finnes derfor i fermenterte matvarer, særlig av animalsk opprinnelse. Vitamin D får man fra tran, fet fisk og ved soleksponering mot huden.

- Dersom man ikke spiser fet fisk eller tran bør man ta tilskudd. Jod får man fra sjømat og melkeprodukter. Tilskudd av jod trengs om man har et strengt vegansk kosthold, sier han.

Ifølge Helse Norge kan godt sammensatt vegetarkost dekke behovet for næringstoffer barn må ha. De påpeker også at noen få studier viser at barn som får vegankost kan vokse langsommere, men veksten er likevel innenfor normalområdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer