FORLISTE: Havseileren «Lovinda Too» forliste. Mannskapet forsøkte å reparere roret for å seile tilbake til New Zealand, men måtte gi opp etter et par timer. Foto: Privat
FORLISTE: Havseileren «Lovinda Too» forliste. Mannskapet forsøkte å reparere roret for å seile tilbake til New Zealand, men måtte gi opp etter et par timer. Foto: PrivatVis mer

Norske jordomseilere reddet etter dramatisk havari

Berget i Tasmanhavet mellom New Zealand og Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to nordmennene Svein Mathisen (64) fra Randaberg og Hans Olav Rørheim (55) fra Klepp i Rogaland - var underveis fra Opua på nordspissen av New Zealand til Nouméa i franske Ny-Caledonia, da roret på havseileren «Lovinda Too» brakk.

- De prøvde å reparere roret for å seile tilbake til New Zealand, men måtte gi opp etter et par timer, forteller kona til Svein Mathisen, Irene Mathisen.

Uten roret var havseileren praktisk talt ukontrollbar. Og på grunn av svært dårlig vær var det svært risikofullt og dermed ikke aktuelt å montere et nødror.

Slo alarm fra Norge Til Dagbladet forteller Mathisen at hun ble varslet om havariet av mannen sin lørdag morgen da de ikke fikk kontakt med redningstjenesten på New Zealand.

- De prøvde lenge å få båten i gang igjen. Men den startet å ta inn vann, og været var kjempedårlig, så de bestemte seg for å kontakte hjelp, sier Mathisen.  

Et japansk gasstankskip på vei fra Plymouth nord på New Zealand til Fijiøyene ble omdirigert og plukket opp havaristene natt til søndag (norsk tid). De to er ventet å være fremme på Fiji torsdag.

Mathisen har snakket med mannen og Rørheim i ettermiddag, og de to er i god form. De er glade for at det gikk bra, men syns det er trist at båten «Lovinda Too» forliste.

Mange lurer på om det går bra Søndag har kona fått mange henvendelser fra familie og seilervenner som lurer på hvordan det går med de to havaristene.

ERFARNE SEILERE: Irene Mathisen, og mannen Svein Mathisen i Whangarei på New Zealand. Irene var ikke ombord da havseileren forliste. Foto: Privat
ERFARNE SEILERE: Irene Mathisen, og mannen Svein Mathisen i Whangarei på New Zealand. Irene var ikke ombord da havseileren forliste. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vet ikke mer enn de sa på telefonen fra gasstankskipet. Men de har i hvert fall fått i seg mat, sier Mathiesen.

Seilerne har en egen blogg der de skriver om turen. Den vil bli oppdatert når de kommer til Fiji.


MANNSKAP PÅ TO: Hans Olav Rørheim fra Klepp i Rogaland var ombord i «Lovinda Too» da roret brakk. Foto: Privat
MANNSKAP PÅ TO: Hans Olav Rørheim fra Klepp i Rogaland var ombord i «Lovinda Too» da roret brakk. Foto: Privat Vis mer