Norske journalister fratatt 17.000 dollar på vei ut av Irak

Dagbladets og NTBs medarbeidere i Irak ble fratatt 17.000 dollar (vel 126.000 kroner) i kontanter av irakiske grensevakter da de skulle forlate landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg og en journalist og en fotograf fra Dagbladet reiste i samme bil ut fra Irak. Da vi kom til grensa til Jordan ble det først trøbbel med papirene til sjåføren vår. Deretter ble det problemer med penger, sier NTBs medarbeider Nils-Inge Kruhaug.

Sammen med journalist Line Fransson og fotograf Tore Bergsaker fra Dagbladet reiste han ved 11-tiden tirsdag fra Bagdad i retning Amman. Ved 18-tiden lokal tid ble de tre stanset av grensevakter. De måtte tilbringe seks timer på grensestasjonen før de fikk lov til å reise videre inn i Jordan.

- Vi måtte oppgi det meste vi hadde. Til sammen utgjorde dette 17.000 dollar i kontanter. Uten penger hadde situasjonen virkelig blitt vanskelig, og vi holdt på å bli sendt tilbake til Bagdad av vaktene. Til slutt fikk vi kranglet til oss 1.000 dollar per person, sier Kruhaug.

Grensevaktene hevdet at journalistene ikke hadde deklarert pengene da de kom til landet, og dermed fikk de heller ikke lov til å ta dem med seg ut.

(NTB)