-  Norske journalister mest respektløse

Sveriges statsminister, Göran Persson, synes svenske journalister viser mer respekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er de største forskjellene ...

... mellom Norge og Sverige?

-  Sverige har en mer allsidig, og dermed mindre sårbar, industri. Norsk økonomi avhenger av olje, med de fordeler og ulemper det medfører.

... mellom nordmenn og svensker?

-  Om man leter etter forskjeller - og det er ganske artig - så fins de. Norske journalister er eksempelvis mer respektløse enn svenske journalister. Nordmenn er veldig patriotiske og feirer nasjonaldagen skikkelig, mens vi svensker er mer tilbakeholdne sånn sett.

... i arbeidslivet?

-  Sosialdemokratene i Sverige har muligens hatt større innflytelse i fagforeningsbevegelsen enn sosialdemokratene i Norge, og den svenske høyresida har stått nærmere arbeidsgiverne.

... i sportslivet?

-  Sverige er best, naturligvis! For oss er det ikke så viktig å slå Norge som å slå Danmark og Finland. Dere hevder dere mest i individuelle idretter, mens vi er bedre i lagsporter. De individuelle enerne vi har hatt, har hevdet seg i teknikkgrener.

... i kjendislivet?

-  Her kan jeg ikke se noen forskjeller. Det eneste måtte være at dere i Norge bytter statsminister litt oftere enn oss, uten at den forskjellen skal overdrives.

... i kultur/kultureksport til nabolandet?

-  Jeg er veldig henrykt over norsk litteratur. Favorittforfatteren min er Tarjei Vesaas, og Hamsun har jeg lest mange somrer på rad. Munchs malerier er fantastiske, og det er vanskelig å ikke la seg imponere av Odd Nerdrum.

... i innovasjon/nyskapning?

-  Er det noen forskjell? Er ikke begge landene kreative, nyskapende og framtidsrettede? Jo, sånn er det.

Blir forskjellene større eller mindre i framtida, og får vi en ny union?

-  Forskjellene blir kanskje større, men ikke mye. Muligens blir det verre å forstå hverandres språk. Begge land har godt av et større samarbeid. Næringslivene blir integrert, vi arbeider og ferierer hos hverandre, leser hverandres forfattere og ser hverandres filmer. Samhold mellom folkene er veien å gå.