Norske khat-beslag raser etter europeisk forbud

Forventer å beslaglegge 3,5 tonn - 10 tonn mindre enn i 2013.

STASJONSSJEF:
Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STASJONSSJEF: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig mindre khat kommer inn i Norge. Årsaken er at stoffet nå er forbudt over hele Europa. Det totale beslaget av khat i Norge forventes å ende rundt 3,5 tonn i år, 10 tonn mindre enn i 2013.

Hovedårsaken til den store nedgangen i mengden khat som fraktes inn Norge er at planten, som var lovlig i England og Nederland inntil 1. juli i fjor, nå er forbudt. Dermed kan ikke lenger disse to landene brukes som transittland, og forbudet gjelder nå hele Europa. Dermed er det vanskelig å få fersk khat inn til Norge.

- Vi ser en ganske stor endring i importen av khat til Norge, særlig det siste året, forteller kontorsjef Tor Fredriksen ved Tollvesenet på Oslo lufthavn til NRK.

Prisen på planten har økt fra omtrent 100 kroner til rundt 300 kroner per bunt, ifølge NRK og det gjør at færre tygger khat.

Flere i det somaliske miljøet i Norge mener nedgangen har ført til at mange menn er kommet i arbeid og fått orden på livene sine. Det tror ikke politiet noe på - de har bare gått over til andre rusmidler, sier de.

- Det har blitt veldig mye mindre khat i det åpne rom i Oslo. Men vi har beslaglagt tyngre rusmidler i disse miljøene, og det er veldig mange av de samme personene som nå bruker alkohol og andre rusmidler, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til NRK.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram