Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske kommuner kvier seg for å ta i mot flyktningbarn

Bare 37 av landets 428 kommuner har bosatt flyktninger under 15 år i 2015.

 TAR IKKE INN BARN:  Norske kommuner ønsker ikke å bosette flyktningbarn, skal en tro NRK. Her et barn fra Syria i den tyske byen Gera.Foto: BODO SCHACKOW/DPA
TAR IKKE INN BARN: Norske kommuner ønsker ikke å bosette flyktningbarn, skal en tro NRK. Her et barn fra Syria i den tyske byen Gera.Foto: BODO SCHACKOW/DPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjør at barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) slår alarm.

For barn under 15 år er det nesten full stopp i bosettingen, melder NRK.

- Det vi har sett de siste ukene, er at svært få kommuner er interessert i å bosette denne aldersgruppen, sier direktør Mari Trommald i Bufdir.

500 mindreårige venter nå på å få et hjem i en kommune. Bare sist uke kom 212 til Norge, 42 var under 15 år. Samme uke ble ingen barn bosatt. Godt over halvparten av de 212 er fra Afghanistan.

Så langt i 2015 har over 2.900 under 18 år søkt asyl - mot 1.204 i hele fjor. Av 819 asylvedtak hittil i år har over 90 prosent endt med opphold.

Kritisk - Dette er en kritisk situasjon på mange områder, sier Trommald.

Nå hoper det seg opp med barn på omsorgssentrene, der de under 15 år blitt tatt vare på av det statlige barnevernet til de blir bosatt i et kommunalt bofellesskap eller i et fosterhjem.

Bare 37 av landets 428 kommuner har bosatt flyktninger under 15 år i 2015.

Usikkerhet rundt finansiering får skylden. Før fikk kommunene refundert hundre prosent av barnevernsutgiftene for denne gruppen, men i 2014 ble dette redusert til 80 prosent.

Nesten bare gutter Ifølge UDI er de fleste enslige mindreårige som kommer til Norge, gutter. Andelen i første halvår var 88 prosent. Vel halvparten, 53 prosent oppgir at de er 16 eller 17 år gamle.

Gjennomsnittskostnadene for beboere i mottak var i fjor 152.000 kroner per år for en voksen asylsøker. For mindreårige tredobles kostnaden til 462.000 kroner året, viser UDIs tall.

Enslige mindreårige asylsøkere under 15 år blir oftest bosatt i fosterhjem. Bokollektiv er den vanligste løsningen for dem mellom 15 og 18 år. Enkelte bor alene, men får tilsyn.

I tallene NTB hentet inn fra UDI fra 2014, viser det seg at nesten én av fem, 17 prosent, som opplyste at de var mindreårige, viste seg å være over 18 år.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!