Norske kommuner kvier seg for å ta i mot flyktningbarn

Bare 37 av landets 428 kommuner har bosatt flyktninger under 15 år i 2015.

TAR IKKE INN BARN:  Norske kommuner ønsker ikke å bosette flyktningbarn, skal en tro NRK. Her et barn fra Syria i den tyske byen Gera.Foto: BODO SCHACKOW/DPA
TAR IKKE INN BARN: Norske kommuner ønsker ikke å bosette flyktningbarn, skal en tro NRK. Her et barn fra Syria i den tyske byen Gera.Foto: BODO SCHACKOW/DPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det gjør at barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) slår alarm.

For barn under 15 år er det nesten full stopp i bosettingen, melder NRK.

- Det vi har sett de siste ukene, er at svært få kommuner er interessert i å bosette denne aldersgruppen, sier direktør Mari Trommald i Bufdir.

500 mindreårige venter nå på å få et hjem i en kommune. Bare sist uke kom 212 til Norge, 42 var under 15 år. Samme uke ble ingen barn bosatt. Godt over halvparten av de 212 er fra Afghanistan.

Så langt i 2015 har over 2.900 under 18 år søkt asyl - mot 1.204 i hele fjor. Av 819 asylvedtak hittil i år har over 90 prosent endt med opphold.

Kritisk - Dette er en kritisk situasjon på mange områder, sier Trommald.

Nå hoper det seg opp med barn på omsorgssentrene, der de under 15 år blitt tatt vare på av det statlige barnevernet til de blir bosatt i et kommunalt bofellesskap eller i et fosterhjem.

Bare 37 av landets 428 kommuner har bosatt flyktninger under 15 år i 2015.

Usikkerhet rundt finansiering får skylden. Før fikk kommunene refundert hundre prosent av barnevernsutgiftene for denne gruppen, men i 2014 ble dette redusert til 80 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.