Norske kreftforskere i verdenstoppen

Amerikanske forskere har fått æren for å ha funnet det som kan vise seg å være løsningen på kreftgåten. Men forskere ved Universitetet i Bergen er bare et par skritt bak dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere denne uka ble det klart at amerikanske forskere kan ha funnet løsningen på kreftgåten. Ved hjelp av to proteiner har forskerne klart å ta livet av de fleste typer kreftsvulster uten at det er meldt om spredning eller tilbakefall. Ved å injisere stoffene endostatin og angiostatin forsvant kreftcellene etter et par uker, og de kom ikke tilbake.

- Disse to nye stoffene blokkerer blodtilførselen til kreftcellene. De er utrolig effektive i å hindre kreftcellene i å vokse, og de kan også kurere mus med relativt store svulster, sier lederen for kreftinstituttet dr. Richard Klausner til CNN.

De to stoffene skal virke mot alle kreftformer, også leukemi.

Norske forsøk

Også norske forskere er klar over de effektive proteinene.

- Ved Universitetet i Bergen har man drevet liknende forsøk siden i fjor høst, sier Svein Jakob T. Nygaard ved universitetet til Dagbladet :på nettet.

I morgen skal han holde en prøveforelesning om den nye kreftforskningen i forbindelse med sin doktorgrad.

- Det er grunn til nøktern optimisme. Men det vil ta lang tid før vi eventuelt har en ny og effektiv kreftmedisin.

Nygaard tar sin doktorgrad på hjernekreft, og mener at norsk forskning ikke står tilbake for noe.

- Norge og Tyskland har gjort forsøk i samme gate som de amerikanske. I tillegg er den norske vitenskapsmannen Bjørn Olsen med i det etterhvert så berømte amerikanske teamet.

Thalidomid

Nygaard mener at det omstridte legemiddelet Thalidomid etterhvert kan vise seg å bli en effektiv kreftmedisin.

- Thalidomid hindrer at det dannes blodkar, og det er mangelen på blodkar som gjør at kreftceller dør. Thalidomid kan derfor komme til heder og verdighet igjen.

Legemiddelet ble forbudt da mange tusen barn ble født med misdannelser etter at mødrene tok den beroligende medisinen.

Fortsatt er det mye som gjenstår før forskerne vil slippe jubelen løs. Hittil er det kun gjort forsøk på genmanipulerte dyr. Forsøk på mennesker skal først ta til på nyåret. Hvis disse forsøkene er framgangsrike vil det likevel ta mange år før en ny kreftmedisin er klar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer