Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske krigere i luftpatruljer

Sør-Italia (Dagbladet): Norske fly har vært brukt i luftpatruljer over den sørlige delen av Adriaterhavet, forteller øverstkommanderende for den norske NATO-styrken, oberst Finn Hannestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske flygere har fløyet luftpatruljer for å kontrollere og sikre områder sør i Adriaterhavet.

Oberst Hannestad vil ikke oppgi hvor mange norske flygninger som har vært utført, men opplyser at hver flygning har tatt rundt to timer.

Han kan ikke si noe om hvilke oppdrag de norske krigerne skal utføre de nærmeste dagene.

De norske flyene kan bidra med tre typer oppdrag i NATO-angrepene. De kan delta i luftpatruljer, de kan bli utkommandert som eskorte for andre Nato-fly, og de kan også bli brukt i såkalte jagersveip for å rydde luftrom for bombefly. Norske F-16-fly kan ikke brukes om natta fordi de ikke har godt nok system for identifisering av fremmede fly.

Styrtet gjorde inntrykk

De norske soldatene har reagert på at et avansert amerikansk kampfly av typen F-117A Nighthawk styrtet i går kveld.

- Det har vært mye snakk om nedskytingen, forteller presseoffiser, kaptein Olav Ramberg. Han har ikke merket noen spesielt sterke reaksjoner på hendelse.

- Man må regne med tap i krig. Det er imponerende at spesialstyrker klarer å få en styrtet flyger ut av Jugoslavia på så kort tid som det var snakk om i dette tilfellet, sier Ramberg.