Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske krigere med frustrasjon og tvil

De norske krigerne i Kosovo-konflikten føler både tvil og frustrasjon i forhold til oppdraget de er satt til å utføre, men ingen har så langt bedt om å få dra hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare i Norge debatten raser om bombingen er den riktige veien for fred i Kosovo.

- Vi diskuterer dette ganske mye, men vi er ikke så utålmodige som en del av dem som deltar i den hjemlige debatten høres ut til å være, sier sjefen for den norske styrken, oberst Finn Hannestad.

Han mener at moralen fortsatt er høy blant de norske krigerne, og at det er en felles holdning at bombingen er nødvendig.

- Men det er ikke lett, dette. Det er en forferdelig stor og vanskelig problemstilling, der det har vært et valg mellom to onder, sier Hannestad, som ikke legger skjul på en viss uro i indre rekker.

- Jeg er sikker på at mange har følt både tvil og vært frustrerte, men det har ikke gitt seg utslag i at noen har bedt om å få dra hjem eller slippe å delta, sier obersten.

Viktig debatt

- Det er fint at det går en slik debatt. Hadde den vært fraværende, ville jeg vært skremt, sier Hannestad, som mener det egentlig var på tide at debatten kom.

- I fjor og tidlig i år var den nesten ikke-eksisterende. Det måtte altså bombing til før man begynte å ta debatten i Norge, og det synes jeg var veldig seint, sier obersten.

- Har NATO-taktikken slått feil?

- Rent militært er det altfor tidlig å evaluere taktikken. Det å starte en luftkampanje er en langsiktig sak. Hvis man tror på umiddelbare resultater, så er man nok for optimistisk.

Etnisk rensing

- Er du overbevist om at det er riktig å bombe?

- Når NATO først måtte gå til det skritt å begynne å bombe, så er jeg overbevist om at det er riktig. Det er ikke NATO som driver etnisk rensing i Kosovo.

- Men bombingen har påskyndet prosessen?

- Det er jeg enig i, og hele den etniske rensingen som foregår er jo forferdelig. Det er grusomt å se på, men jeg tror likevel ikke det fører noe godt med seg å stoppe bombingen. Det som er startet må fullføres, sier Finn Hannestad.