Norske krigsskip havnet i Nigeria

- Langt i fra hva som var avtalen, sier Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For to år siden solgte Forsvaret seks pensjonerte missiltorpedobåter til et britisk sikkerhetsselskap som de aldri sjekket bakgrunnen til.

Nå er de samme båtene spydspissen i en privat kystvaktstyrke kontrollert av den tidligere nigerianske opprørslederen Government «Tompolo» Ekpemupolo (44). Dagbladet kan avsløre at de tidligere norske krigsskipene nå driver væpnet piratjakt, pengeoppkreving og overvåking i et av verdens mest lovløse farvann.

Les hele avsløringen i vår plussutgave, eller kjøp Dagbladets helgeavis.

Skulle selges Forsvarets logistikkorganisasjon står bak salget av de seks Hauk-klasse missiltorpedobåtene KNM «Geir», «Jo», «Stegg», «Terne», «Hauk» og «Tjeld». Skipene utgjorde ryggraden i det norske MTB-våpenet og ble så sent som i 2001 kraftig modernisert for å kunne holde et høyt operativt nivå fram til 2015. Men i 2008 ble de erstattet av den nye klassen Skjold.

Mens seks av krigsskipene ble hugget opp og to beholdt som målskip, ble de siste seks «demilitariseres» ved å fjerne alt av våpensystemer slik at de kunne selges på det private markedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer