Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske krisemøter om ny, farlig flått

Husflått funnet på liggested for to hunder fra Romania.

HUSFLÅTT OG SKOGSFLÅTT: Folkehelseinstituttet har sendt ut en advarsel om en ny type flått (t.v) som kommer til Norge via importerte hunder og kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker. Flåtten til høyre er den vanligste flått-typen i Norge, skogsflått. Foto: Inger Sofie Hamnes/Veterinærinstituttet og Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
HUSFLÅTT OG SKOGSFLÅTT: Folkehelseinstituttet har sendt ut en advarsel om en ny type flått (t.v) som kommer til Norge via importerte hunder og kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker. Flåtten til høyre er den vanligste flått-typen i Norge, skogsflått. Foto: Inger Sofie Hamnes/Veterinærinstituttet og Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kalt inn til hastemøter mellom Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veteraniærinstituttet etter at en ny farlig flått ble oppdaget i Norge.

Folkehelseinstituttet har sendt ut en advarsel om en ny type flått som kommer til Norge via importerte hunder. Flåtten kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker ifølge myndighetene.

Smittsomme sykdommer fra hund er mer vanlig i andre land enn i Norge. Dette medfører risiko for at importerte hunder kan bringe med seg nye sykdommer hit til lands.

Dette gjelder både sykdommer som bare smitter mellom andre hunder/dyr og smittestoff som kan gi alvorlig sykdom hos mennesker, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Formerer seg raskt Myndighetene i Norge slår nå alarm etter at en husflått har blitt funnet på liggestedet til to hunder som nylig ankom fra Romania. Dette er bekymringsfullt da denne flåtten lett etablerer seg innendørs i boliger og kenneler.

- Husflåtten suger helst blod fra hund, men kan også suge blod fra mennesker og overføre smittestoff, sier seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Line Vold, til Dagbladet.

Den nye flåtten, som går under navnet husflått eller brun hundeflått, kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis du først har fått den i hus.

- Husflåtten kan ikke overvintre utendørs i Norge, men den trives utmerket innendørs, hvor den kan formere seg raskt og opptre i store mengder. Har flåtten først etablert seg inne et sted, kan den være svært vanskelig å bli kvitt, sier Arve Lund ved Veterinærinstituttet, til Dagbladet.

Aldri dokumentert før For å utrydde husflått fra en bolig eller kennel må husstandens hund behandles over lang tid. Alle overflater og liggeplasser må støvsuges og rengjøres ofte, og det kan være nødvendig med bistand fra profesjonelle skadedyrbekjempere.

- Dette er første gang vi har dokumentert denne typen flått i Norge. Det er mulig at den kanskje har kommet inn som blindpassasjer tidligere, men det har ikke blitt bekreftet, sier Lund.

Flåtten kan overføre bakterier, parasitter og virus.

- Hos hunder kan et av smittestoffene fra flåtten føre til at de røde blodlegemene i kroppen blir ødelagt. Dette kan føre til anemi, slapphet og feber og kan i verste fall føre til lever- og nyresvikt. Men i mange tilfeller har sykdommen et mildt forløp. Flåtten kan overføre flere smittestoffer som først og fremst vil gi sykdom hos hund, sier Lund.

Ikke klokt Mattilsynet opplyser på sine hjemmesider at det er fullt lovlig å importere hunder som har gjennomgått en helsesjekk, men skriver samtidig at «alt som er lov, er ikke nødvendigvis klokt».

- Hunder som importeres fra utlandet bør gjennomgå en helsesjekk før de kommer til Norge. Det er et krav om at hundene må vaksineres mot rabies og bli behandlet mot revens lille bendelmark. Hunden må være merket med en chip som gir en sikker identifikasjon og dessuten ha et korrekt utfylt hundepass som bevis på at de fyller betingelsene for reise over landegrensene. Reglene er harmonisert innen EU/EØS området slik at norske myndigheter må følge disse så lenge vi er en del av dette fellesskapet, sier Lund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!