Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske kuler kan bli brukt i Irak

Slike norske kuler kan brukes til å drepe mennesker i en krig mot Irak. Kulene eksploderer inne i kroppen og skader et område på størrelse med en fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva mener du? Det er avisa Nationen som avslører det omfattende ammunisjonssalget. Kulene, MK211, ble brukt med stor effekt i Gulfkrigen i 1991, og det regnes som svært sannsynlig at de vil bli brukt igjen i en eventuell krig mot Irak.

USA har kjøpt ammunisjonen, som sammenliknes med dum-dum-kuler, for rundt 70 millioner kroner fra Norge de siste seks årene.

De produseres av Nammo, der den norske stat eier 45 prosent av aksjene.

Kulene skal i utgangspunktet ikke benyttes mot mennesker, men mot blant annet kjøretøyer og helikoptre. Men ifølge den amerikanske hærens våpenhåndbok har kulene forbedret penetrasjonsevne også mot mennesker.

Røde Kors har gjort tester med kulene, som viser at de eksploderer inne i menneskekroppen, og skader et område på størrelse med en fotball.

- Det er tragisk dersom norsk ammunisjon skal påføre mennesker i Irak unødige lidelser, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors til Nationen.

UDs pressetalsmann, Karsten Klepsvik vil ikke kommentere eventuell bruk av kulene i Irak, og viser til at det ikke er krig der nå, derfor blir det en hypotetisk problemstilling.Hva mener du?

(Dagbladet.no)

DUM-DUM-KULER: MK211-kulene er kraftige nok til at de kan avfyres gjennom en 20 centimeters betongvegg fra 800 meters avstand, og likevel drepe et menneske.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling