Norske kunder i islandske banker er trygge

Staten garanterer for innskudd i Glitnir og Kaupthing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske kunder i både Glitnir og Kaupthing kan puste lettet ut. Myndighetene i Norge garanterer nå for alle innskudd nordmenn har i de islandske bankene.

Bankenes Sikringsfond sprøyter 5 milliarder kroner inn i Glitnir Banks norske avdeling for å hjelpe banken gjennom krisen. Samtidig legges banken ut for salg, skriver de i en pressemelding.

Etter at Glitnir Bank onsdag ble satt under administrasjon på Island, rykker Bankenes Sikringsfond inn for å hjelpe det norske datterselskapet.

- Bakgrunnen er at banken har fått problemer med tilførsel av likviditet. Hovedhensikten med støtten er å legge til rette for en strukturell løsning for Glitnir Bank, sier Finn Haugen, leder av styret i Bankenes Sikringsfond til NTB.

Innskuddene er trygge

Samtidig beroliger finansminister Kristin Halvorsen (SV) norske kunder og gjør det klart at norske myndigheter skal sørge for at norske innskudd i Kaupthing ikke går tapt.

Mange har vært urolige for om de 20.000 første euroene, eller rundt 167.000 norske kronene, som Kaupthing selv skal sikre, ville gå tapt på grunn av bankens situasjon.

Men Halvorsen sier at norske myndigheter skal sørge for at de norske kundene ikke taper de 20.000 første euroene.

PENGENE ER TRYGGE: Kundene trenger ikke løpe til banken og ta ut pengene sine, lover finansminister Kristin Halvorsen. Her en kunde ved en av bankens filialer i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
PENGENE ER TRYGGE: Kundene trenger ikke løpe til banken og ta ut pengene sine, lover finansminister Kristin Halvorsen. Her en kunde ved en av bankens filialer i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Islands kredittilsyn har tatt kontroll over Kaupthing, som er Islands største bank. Målet er å sikre at landets banksystem ikke bryter sammen.

Glitnir får ikke lån

- Gitt situasjonen er dette en god løsning for kundene, de ansatte og det norske finansmarkedet, sier administrerende direktør Morten Bjørnsen i Glitnir Bank ASA til NTB.

Ifølge Bjørnsen har ikke den norske banken problemer med lånene den selv har gitt, men den sliter med å få lån selv.

- På grunn av finanskrisen og det faktum at nesten ingen er villige til å låne ut penger, har vi likevel fått en kortsiktig utfordring med å oppfylle forpliktelser som forfaller raskt, sier han.

Med Bankenes Sikringsfonds hjelp er nå innskudd på opptil 2 millioner kroner sikret.
Bank til salgs
Fire år etter at Glitnir overtok BN Bank og KredittBanken i Ålesund skal nå banken legges ut for salg.

Glitnir Banks administrasjon har fått mandat fra eieren til å selge banken, bekrefter Bjørnsen. Arctic Securities er engasjert som rådgiver i forbindelse med salget og er i gang med prosessen.

BESTE LØSNING: - Gitt situasjonen er dette en god løsning for kundene, de ansatte og det norske finansmarkedet, sier administrerende direktør Morten Bjørnsen i Glitnir Bank ASA.