Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske kunder solgte unna fond for 4,9 mrd kroner

August ble en svak måned på Oslo Børs. Nordea passerte Skagen, mens fondskunder solgte unna i stor stil.

FOND: Nordeas fondssjef, Petter Hermansen, passerte enda en konkurrent i august. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen.
FOND: Nordeas fondssjef, Petter Hermansen, passerte enda en konkurrent i august. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Etter en svak august på børsene hadde norske personkunder 167,8 milliarder kroner plassert i ulike verdipapirfond ved utgangen av måneden.

De hadde plassert 98,9 milliarder kroner i aksjefond, hvorav 24 milliarder i norske aksjefond, viser den månedlige markedsstatistikken fra Verdipapirfondenes forening.

Kundene solgte unna Verdien falt med 5,9 milliarder kroner i august og i tillegg solgte kundene unna fond for 4,88 milliarder kroner, mens de kjøpte for 3,9 milliarder kroner. Forvaltningskapitalen falt følgelig med nesten 6,9 milliarder kroner i august.

Skagen ble hardt rammet og mens personkundene solgte unna for 715,4 millioner kroner tegnet de for 461,8 millioner kroner. Totalt falt forvaltningskapitalen for de norske personkundene i Skagen med 1,57 milliarder kroner til 23,3 milliarder kroner.

Les også: Skagens raske Kina-klipp

For DNB Asset Management, som er den største forvalteren i det norske markedet, falt forvaltningskapitalen med 1,96 milliarder kroner til 49,3 milliarder kroner. 1,83 milliarder kroner skyldes verdifall, mens kundene solgte fond for 127 millioner kroner mer enn de kjøpte for.

Norske personkunder hadde 15,8 milliarder kroner plassert i Nordea Funds ved utgangen av august. Det var etter et verdifall på 456 millioner kroner og nettotegning på -41 millioner kroner.

Nordea avanserte Selv om både DNB, Odin og Skagen hadde en større markedsandel enn Nordea blant de norske  personkundene smøg Nordea seg imidlertid forbi Skagen i august, når vi tar med institusjonelle- og utenlandske kunder.

Totalt hadde Nordea Funds en forvaltningskapital på 104,1 milliarder kroner, bare slått av KLP Fondsforvaltning på 141,4 milliarder kroner og DNB Asset Management på 224,1 milliarder kroner. Skagen hadde 100,5 milliarder kroner til forvaltning.

Nordea passerte Skagen etter å ha økt forvaltningskapitalen med 19,6 prosent i år, bestående av en verdioppgang på 4 milliarder kroner og en nettotegning på 13,2 milliarder kroner.

Skagen har i samme periode mistet nesten 21 milliarder kroner i forvaltningskapital. Kundene har solgt unna for 49,5 milliarder kroner, mens de bare har kjøpt for knapt 29 milliarder. I tillegg har det vært et verdifall på knapt 400 millioner kroner.

Sikter mot DNB Nordeas fondssjef Petter Hermansen følte han gikk hardt ut da han ville bruke to år på å bli større enn Skagen. Det gikk vesentlig fortere enn planlagt, og nå er målet å passere DNB, skriver Finansavisen i dag.

- Jeg er en selger. Det er det jeg skal fortsette å være. Vi skal bli størst på fond i Norge. På to år skal vi ta Skagen og på fire år skal vi ha passert DNB, sa Petter Hermansen, den gang nyansatte fondssjef i Nordea, før jul i fjor.

Etter seks måneder hadde Nordea passert Storebrand og nå, drøye 14 måneder før skjema, passerte de Skagen.

Skagen har hatt et elendig år og gått fra en markedsandel på 14,5 prosent til 11,2 prosent. I samme periode har Nordea økt fra 10,4 prosent til 11,6 prosent, mens Storebrand har holdt seg relativt stabil med en markedsandel på rundt 11,1 prosent.

Hermansen lever og ånder for å slå DNB.— Hver eneste uke ser jeg på kartet over hvem som er størst. DNB er en mastodont. De er svært dyktige og Norges største bank. Jeg har stor respekt for dem, men vi gjør en del grep som gjør at vi vokser raskere enn dem, sier han til Finansavisen.

Flere økonominyheter Formuen har vokst 5,6 milliarder - selv etter skrekkmåned
- Regnestykket blir verre og verre
- Indeksfond vil øke videre

FOND: Nordea Funds passerte Skagen i august.
FOND: Nordea Funds passerte Skagen i august. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!