Norske Kurt jobber for livet

Trolig intetanende om at Nobels fredspris har blitt tildelt organisasjonen han jobber for, tar Kurt Hanevik (31) fra Bergen seg fram med elvebåt for å gi urbefolkningen i Indonesias jungel grunnleggende medisinsk behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobel-sjampis

På den indonesiske delen av kjempeøya Ny-Guinea jobber han i det urolige området Irian Jaya for å redde liv.

I tre uker av gangen er Hanevik isolert fra omverdenen dypt inne i jungelen. Trolig er han ikke klar over de gode nyhetene fra Oslo.

Overraskelse

Fredsprisen kom som julekvelden på kjerringa på Leger Uten Grensers avdeling i Norge.

- Vi har aldri helt trodd på at det skulle bli oss, sa avdelingens leder Morten Rostrup da prisen var et faktum.

Når Leger Uten Grenser fikk fredsprisen i år markerer det at humanitært arbeid har stått i fokus både ved inngangen og utgangen av dette århundret. Røde Kors fikk prisen i 1901, og Leger Uten Grenser i 1999.

- Vi går inn for å hjelpe, ikke for å drive politikk. Det kan være vanskelig å ikke bli oppfattet som politisk, men for oss er det fundamentale humanitære prinsipper som gjelder, og som vitner kan vi ikke la være å snakke ut, sier Morten Rostrup.

Røde Kors-

alternativ

Det var forbitrelsen over Røde Kors stille diplomati og selvpålagte taushet som fikk Bernard Kouchner og hans legekolleger til å starte Leger Uten Grenser i 1971.

- Det var særlig konflikten i Biafra som ga støtet til dannelsen av Leger Uten Grenser. Der så leger som Bernard Kouchner hvordan sult ble brukt som våpen, men fikk munnkurv av Røde Kors, sier Rostrup.