Norske Kurt jobber for livet

Trolig intetanende om at Nobels fredspris har blitt tildelt organisasjonen han jobber for, tar Kurt Hanevik (31) fra Bergen seg fram med elvebåt for å gi urbefolkningen i Indonesias jungel grunnleggende medisinsk behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nobel-sjampis

På den indonesiske delen av kjempeøya Ny-Guinea jobber han i det urolige området Irian Jaya for å redde liv.

I tre uker av gangen er Hanevik isolert fra omverdenen dypt inne i jungelen. Trolig er han ikke klar over de gode nyhetene fra Oslo.

Overraskelse

Fredsprisen kom som julekvelden på kjerringa på Leger Uten Grensers avdeling i Norge.

- Vi har aldri helt trodd på at det skulle bli oss, sa avdelingens leder Morten Rostrup da prisen var et faktum.

Når Leger Uten Grenser fikk fredsprisen i år markerer det at humanitært arbeid har stått i fokus både ved inngangen og utgangen av dette århundret. Røde Kors fikk prisen i 1901, og Leger Uten Grenser i 1999.

- Vi går inn for å hjelpe, ikke for å drive politikk. Det kan være vanskelig å ikke bli oppfattet som politisk, men for oss er det fundamentale humanitære prinsipper som gjelder, og som vitner kan vi ikke la være å snakke ut, sier Morten Rostrup.

Røde Kors-

alternativ

Det var forbitrelsen over Røde Kors stille diplomati og selvpålagte taushet som fikk Bernard Kouchner og hans legekolleger til å starte Leger Uten Grenser i 1971.

- Det var særlig konflikten i Biafra som ga støtet til dannelsen av Leger Uten Grenser. Der så leger som Bernard Kouchner hvordan sult ble brukt som våpen, men fikk munnkurv av Røde Kors, sier Rostrup.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer