Norske kvinner evakuert etter jordskred

Et husflidslag på 21 kvinner fra Fredrikstad ble søndag evakuert fra en landsby i Guatemala. 1400 er trolig begravd i jordmassene etter et skred i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Siden onsdag har kvinnene vært innesperret i landsbyen etter at orkanen "Stan" ødela veiene i fjell-landsbyen San Andres Semetabaj. Kvinnene bodde på et hotell nær en innsjø. De var i alderen 40 til 85 år, skriver VG Nett.

1400 er savnet etter et stort jordskred i landsbyen Panabaj ved Aitlan-innsjøen, den samme innsjøen kvinnene fra husflidslaget bodde ved. Letemannskapene har gitt opp å lete etter overlevende i de store jordmassene. Alle innbyggerne ble trolig begravet da de sov og et stort jordskred skyllet over landsbyen. Nå har de stanset med å lete etter overlevende på grunn av smittefare, skriver VG Nett.

508 mennesker har omkommet i Guatemala etter orkanen "Stan". Rundt om i regionen har tusenvis av mennesker blitt hjemløse.

De norske kvinnene i husflidslaget ble derimot reddet etter flere dager i uvisshet om hva som ville skje dem.

Fraktet med helikopter

Først ble kvinnene i husflidslaget anbefalt av UD å gå 18 kilometer til en buss som kunne frakte dem ut. Men søndag kveld ble de hentet av et helikopter som fraktet dem til byen Solola. Deretter ble de kjørt til Guatemala by med buss.

Her vil den norske ambassaden møte opp og gi legehjelp til de i husflidslaget som behøver det. De vil også ta ansvar for at kvinnene får tak over hodet og at de får plass på fly hjem til Norge.

Drakk regnvann

Lars Kristian Ingeberg har vært svært bekymret for både kona og moren sin som var med på turen til Guatemala. Han fikk ikke tak i dem per telefon, men forteller at noen av ektemennene har hatt kontakt med kvinnene per e-post.

Han forteller at husflidslaget fikk i seg frukt, grønnsaker og kokt regnvann i løpet av dagene de satt innesperret i landsbyen. De skulle tilbringe 14 dager i landsbyen da uværet skyllet inn over dem. Kvinnene skulle ha dratt hjem til Norge fredag.

1400 DØDE: Innbyggere leter etter eiendeler i det som er igjen av byen Panabaj i Guatemala som ble rammet av et dødelig jordskjelv søndag. 1400 innbyggere ble trolig begravd levende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer