Norske kvinner geriljasoldater i Sør-Amerika

To norske kvinner har de siste fem åra vært geriljasoldater hos FARC i Colombia. Havnet midt i skuddlinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vet du noe om nordmenn i FARC-geriljaen? Ta kontakt med Dagbladet på epost 2400@dagbladet.no, sms/mms til 2400 eller telefon 24 00 00 00. Nyttige tips vil bli honorert.

BERLIN (Dagbladet): – Jeg har sikre opplysninger om at de to norske jentene befinner seg hos en FARC-avdeling, sier den nederlandske statsviteren Ludwine Zimpolle til Dagbladet. Hun har i mange år arbeidet i Colombia for organisasjonen Pax Christi, og opptrer blant annet som rådgiver for den nederlandske utenriksministeren i latinamerikanske spørsmål.

Nyheten om at det skal være totalt 18 europeiske geriljasoldater i FARC, ble kjent da den colombianske avisa El Tiempo skrev om saken sist helg. Bakgrunnen var et alvorlig sammenstøt mellom hæren og FARC.

Regjeringssoldatene overfalt en FARC-leir den 28. juli i år. Tre geriljasoldater ble drept og flere såret. Nederlandske Tanja Nijmeijer (29), som har vært frivillig hos FARC i nesten fem år, badet i en elv da angrepet startet.

– Hun og de to norske jentene ble overrasket av angrepet og måtte flykte inn i jungelen uten klær og mat. Der oppholdt de seg i tre døgn, før de ble sporet opp av sine egne, opplyser Ludwine Zimpolle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer