Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske kvinner geriljasoldater i Sør-Amerika

To norske kvinner har de siste fem åra vært geriljasoldater hos FARC i Colombia. Havnet midt i skuddlinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du noe om nordmenn i FARC-geriljaen? Ta kontakt med Dagbladet på epost 2400@dagbladet.no, sms/mms til 2400 eller telefon 24 00 00 00. Nyttige tips vil bli honorert.

BERLIN (Dagbladet): – Jeg har sikre opplysninger om at de to norske jentene befinner seg hos en FARC-avdeling, sier den nederlandske statsviteren Ludwine Zimpolle til Dagbladet. Hun har i mange år arbeidet i Colombia for organisasjonen Pax Christi, og opptrer blant annet som rådgiver for den nederlandske utenriksministeren i latinamerikanske spørsmål.

Nyheten om at det skal være totalt 18 europeiske geriljasoldater i FARC, ble kjent da den colombianske avisa El Tiempo skrev om saken sist helg. Bakgrunnen var et alvorlig sammenstøt mellom hæren og FARC.

Regjeringssoldatene overfalt en FARC-leir den 28. juli i år. Tre geriljasoldater ble drept og flere såret. Nederlandske Tanja Nijmeijer (29), som har vært frivillig hos FARC i nesten fem år, badet i en elv da angrepet startet.

– Hun og de to norske jentene ble overrasket av angrepet og måtte flykte inn i jungelen uten klær og mat. Der oppholdt de seg i tre døgn, før de ble sporet opp av sine egne, opplyser Ludwine Zimpolle.

Også den framstående FARC- offiseren Carlos Antonio Lozada befant seg i leiren. Han ble selv såret. I leiren fant soldatene Tanja Nijmeijers dagbok. Der skriver hun utførlig om dagliglivet som frihetskjemper.

Tanjas dagbok

Det framgår av de håndskrevne sidene at hun er dypt frustrert over livet som geriljasoldat i jungelen. De målene som FARC har satt seg, synes fremdeles å ligge langt ute i framtida. De kvinnelige geriljafolkene utsettes ofte for seksuelle overgrep fra sine mannlige kolleger, noe som har ført til at mange av dem også må slite med kjønnssykdommer. Tanja beskriver sin forakt for tilstandene i geriljaen.

FRYKTET GERILJA: FARC regnes som en terrororganisasjon av blant andre USA og EU, og har stått bak en lang rekke blodige angrep i Colombia. Arkivfoto: JOSE MIGUEL GOMEZ / REUTERS
FRYKTET GERILJA: FARC regnes som en terrororganisasjon av blant andre USA og EU, og har stått bak en lang rekke blodige angrep i Colombia. Arkivfoto: JOSE MIGUEL GOMEZ / REUTERS Vis mer

Hun påstår at konene til FARC-lederne kjører rundt i Ferrari og bruker formuer på skjønnhetsoperasjoner og silikonbryster.

Produksjonen og smuglingen av kokain er blitt til en ren industri for FARC-ledelsen. Hun er også bedrøvet over de mange kidnappingene i landet, en virksomhet som er en gullgruve for geriljaen.

– Innholdet i dagboka har slått ned som ei bombe her i Nederland. FARC har med offentliggjøringen av dette materialet tapt voldsomt ansikt i hele Europa, sier Zimpolle, som mener at Tanjas situasjon i FARC nå er alvorlig og farlig – selv om hun tror en henrettelse er utelukket, fordi dette vil utløse et ramaskrik i Europa.

Ukjent for ambassaden

– Jeg kjenner saken om de norske jentene fra colombiansk og nederlandsk presse. Men den norske ambassaden i Bogota er helt ukjent med at norske statsborgere skal ha sluttet seg til FARC. Når det er sagt, vet vi at det finnes mange eksempler på utlendinger som har gått inn i de ulike geriljaene her i landet, sier charge d’affaires Dag H. Nylander.

Carlos Antonio Lozada skal være identisk med den høytstående FARC-kommandanten som for tre uker siden valgte å overgi seg til de colombianske myndighetene. Han befinner seg nå i et vitnebeskyttelsesprogram.

– Denne avhopperen har oversikt over alle utlendingene i FARC. Han opplyser at det blant disse 18, er folk fra Danmark, Sverige, Belgia, Spania, Frankrike og Hellas. Flesteparten av dem ble rekruttert av unge colombianere som for fem år siden turnerte rundt i Europa. De oppsøkte solidaritetsgrupper og intellektuelle miljøer. Nijmejer reiste til Colombia for å se på forholdene. Hun bestemte seg for å delta i kampen mot sosial urettferdighet i landet. Hun kom dit samtidig som de norske kvinnene.

– Hva vet du om dem?

image: Norske kvinner geriljasoldater i Sør-Amerika

– Bare at de er 28–29 år gamle og har vært hos FARC i knapt fem år. Jeg vet at kommandanten som hoppet av på sikt har planer om å gå ut offentlig med alt han vet om disse utlendingene. Men for tida holder han lav profil, og frykter for livet sitt, sier Zimpolle.

• Les mer om FARC i Wikipedia.

<B>GIR FARC DÅRLIG RYKTE:</B> Dagbøknotater fra kvinnelige geriljasoldater gir ny informasjon om den velorganiserte og beryktede paramilitære styrken.
<B>HYPPIGE TREFNINGER:</B> Den colombianske hæren prøver å holde FARC under kontroll, med store dødstall som resultat.
<B>LIKESTILTE:</B> FARC rekrutterer svært mange kvinnelige soldater.
<B>I FARE:</B> Geriljasoldaten «Eileen» i Farc er trolig den samme som nederlandske Tanja Nijmeijer (29). Myndighetene i hjemlandet frykter nå for livet hennes etter dagbokavsløringene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!