Fredsprisen til Colombias president:

Norske kvinner har vært geriljasoldater i FARC. Fredag var geriljaen henrykte over fredspris

I dagbok påstår europeisk geriljasoldat at FARC-lederne levde i luksus.

KVINNELIGE SOLDATER: Her poserer kvinnelige FARC-soldater for et bilde tatt i år. Foto:  AFP PHOTO / LUIS ACOSTA / Dagbladet
KVINNELIGE SOLDATER: Her poserer kvinnelige FARC-soldater for et bilde tatt i år. Foto:  AFP PHOTO / LUIS ACOSTA / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Juan Manuel Santos har akseptert Fredsprisen for sin iherdige innsats for å ende borgerkrigen i Colombia og for å ha fått på plass en fredsavtale i hjemlandet, uttalte leder for Nobelkomiteen, Kaci Kullmann Five.

Søndag 2. oktober avviste colombianerne fredsavtalen i en folkeavstemning. Five understreket at fredsarbeidet i Colombia ikke har stanset, selv om et lite flertall av befolkningen stemte nei til fredsavtalen nylig.

De stemte nei til en konkret fredsavtale - ikke til fred, poengterte hun.

Konflikten mellom regjeringen og landets største geriljagruppe, FARC, har pågått siden 1964. Over 220.000 mennesker er drept, og 6 millioner er drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten.

- Hvis dette er sant, er det en stor nyhet, sier FARC-toppen Jorge Torres Victoria etter å ha fått vite at Colombias president mottar Nobels fredspris.

LÆRER OM FRED: Her får FARC-soldater lære om fred.Foto: AFP PHOTO / LUIS ACOSTA
LÆRER OM FRED: Her får FARC-soldater lære om fred.Foto: AFP PHOTO / LUIS ACOSTA Vis mer

Norske kvinner i FARC

Norge har sammen med Cuba vært tilrettelegger for fredsforhandlingene. Men tidligere har norske kvinner vært med i striden på FARC-sida.

I 2007 kunne Dagbladet rapportere at to norske kvinner de siste fem åra hadde vært geriljasoldater hos FARC. I juli samme år hadde de havnet midt i skuddlinja, da den colombianske hæren angrep en FARC-leir.

- Jeg har sikre opplysninger om at de to norske jentene befinner seg hos en FARC-avdeling, sa den nederlandske statsviteren Ludwine Zimpolle til Dagbladet.

Da hadde hun i mange år arbeidet i Colombia for organisasjonen Pax Christi, og opptrådte blant annet som rådgiver for den nederlandske utenriksministeren i latinamerikanske spørsmål.

Måtte flykte

I 2007 kom nyheten om at det skulle være 18 europeiske geriljasoldater i FARC. Bistandsaktuelt skriver at en fransk geriljasoldat forteller at det i dag er geriljasoldater fra Chile, Venezuela, Panama, Ecuador, Brasil og Argentina i organisasjonen.

I 2007 overfalt regjeringsoldater en FARC-leir. Tre geriljasoldater ble drept og flere såret. Nederlandske Tanja Nijmeijer, som i 2007 hadde vært frivillig hos FARC i nesten fem år, badet i en elv da angrepet startet.

- Hun og de to norske jentene ble overrasket av angrepet og måtte flykte inn i jungelen uten klær og mat. Der oppholdt de seg i tre døgn, før de ble sporet opp av sine egne, opplyste Ludwine Zimpolle.

- Jeg kjenner saken om de norske jentene fra colombiansk og nederlandsk presse. Men den norske ambassaden i Bogota er helt ukjent med at norske statsborgere skal ha sluttet seg til FARC. Når det er sagt, vet vi at det finnes mange eksempler på utlendinger som har gått inn i de ulike geriljaene her i landet, sa charge d'affaires Dag H. Nylander til Dagbladet i 2007.

Tanjas dagbok

I leiren fant regjeringssoldatene Tanja Nijmeijers dagbok. Der skriver hun utførlig om dagliglivet som frihetskjemper. Ifølge BBC har hun deltatt i fredsforhandlingene på Cuba mellom FARC og de kolombianske myndighetene de siste åra.

I dagboka framgår det at Nijmeijers i 2007 var dypt frustrert over livet som geriljasoldat i jungelen.

De kvinnelige geriljafolkene utsettes ofte for seksuelle overgrep fra sine mannlige kolleger, noe som har ført til at mange av dem også må slite med kjønnssykdommer. Tanja beskriver sin forakt for tilstandene i geriljaen.

KVINNER I FARC: I 1999 rapporterte Dagbladet fra Colombia at det var mange unge kvinnelige soldater i FARC. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
KVINNER I FARC: I 1999 rapporterte Dagbladet fra Colombia at det var mange unge kvinnelige soldater i FARC. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Hun påsto at konene til FARC-lederne kjørte rundt i Ferrari-biler og brukte formuer på skjønnhetsoperasjoner og silikonbryster. Produksjonen og smuglingen av kokain var blitt til en ren industri for FARC-ledelsen. Hun var også bedrøvet over de mange kidnappingene i landet, en virksomhet som er en gullgruve for geriljaen.

Fransk soldat

Tidligere i år skrev Bistandsaktuelt om Natalie Mistral som er geriljasoldat i Chocó, nær grensa til Panama.

- Når man begynner i FARC studerer man den marxistiske, leninistiske og bolivariansk organiseringen. Ikke alle vet hva en kommunist er. Hva det vil si å arbeide under jorden. Og så hele den militære delen. Skyteteori, hvordan man marsjerer, hvordan man opptrer i åpen kamp. Alt det en militær person må lære. Det er basisskolen. Deretter er man klar til kamp, sier hun, ifølge bladet.

LIKESTILTE:  I den colombianske FARC-geriljan er en stor del av krigerne kvinner. De deler alt, og er likestilte innad i opprører-gruppa. Arkivfoto: Tore Bergsaker / Dagbladet
LIKESTILTE:  I den colombianske FARC-geriljan er en stor del av krigerne kvinner. De deler alt, og er likestilte innad i opprører-gruppa. Arkivfoto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

- Kvinnene verst

Av de 7000 geriljakrigerne som har viet sitt liv til geriljabevegelsen, er mange av dem kvinner. Og det er kvinnene de colombianske regjeringsstyrkene frykter aller mest, ifølge Washington Post.

- Kvinnene er verst. Blir du tatt, ber du til gud om at det er av mannlige geriljakrigere, sier en rekke regjeringssoldater til den amerikanske storavisa.

- De er mer ideologiske enn mennene. De er nådeløse, legger soldatene til, som ikke vil navngis av avisa av sikkerhetsmessige årsaker.

- ER VERST: Colombianske regjeringsstyrker Washington Post har snakket med, mener de kvinnelige FARC-krigerne er de verste. I den colombianske FARC-geriljan er en stor del av krigerne kvinner. De deler alt, og er likestilte innad i opprører-gruppa. Foto: AP Photo / Rodrigo Abd / NTB Scanpix
- ER VERST: Colombianske regjeringsstyrker Washington Post har snakket med, mener de kvinnelige FARC-krigerne er de verste. I den colombianske FARC-geriljan er en stor del av krigerne kvinner. De deler alt, og er likestilte innad i opprører-gruppa. Foto: AP Photo / Rodrigo Abd / NTB Scanpix Vis mer

- Store lidelser

Nøyaktig hvor mange kvinnelige geriljakrigere FARC har i 2016, finnes det ikke noe nøyaktig oversikt over, men ifølge dokumentar-magasinet Vice skal 40 prosent av FARC-krigerne være kvinner.

Gruppa FARC-krigere blant andre AP og Vice møtte, var en del av Front 36, ledet av mannen kjent som Juan Pablo.

- Denne krigen kommer til å ta slutt uten en seiersherre og en som er beseiret, men med store lidelser på begge sider, sier han til AP.

- Ingen plan b

Flyktninghjelpens Colombia-veteran Richard Skretteberg sier til Dagbladet at han er overrasket, men glad, for at Colombias president fikk Fredsprisen.

Her hilser Colombias president, Juan Manuel Santos, nå fredsprisvinner, på utenriksminister Børge Brende. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Her hilser Colombias president, Juan Manuel Santos, nå fredsprisvinner, på utenriksminister Børge Brende. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det var en del som flyttet Colombia litt lenger ned på favorittlisten da folket sa nei til fredsavtalen, men jeg hadde likevel et håp om om at Fredsprisen skulle gå til den relativt eksepsjonelle bedriften fredsavtalen har vært. Det å komme fram til en fredsavtale i løpet av fire år for en krig som har vart i 53 år er helt eksepsjonelt, sier Skretteberg, som også påpeker at folkets nei til fredsavtalen, ikke er et nei til fred.

Jorge Torres Victoria, øverste leder i FARC, mente nyheten om Fredsprisen var stor. Foto: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA
Jorge Torres Victoria, øverste leder i FARC, mente nyheten om Fredsprisen var stor. Foto: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA Vis mer

- Folket sa nei til visse punkter i avtalen, spesielt punkt fire, som gjaldt strafferammen for alvorlige forbrytelser og en del reagerte på hvordan FARC skulle få plasser i kongressen og i senatet. Det har vært en del feilinformasjon rundt dette. Disse plassene skulle ikke være vanlige plasser, det skulle være observatørplasser, slik at FARC kunne delta i debatter om de marginaliserte områdene de styrer, sier Skretteberg, som håper at prisen vil føre til at en avtale kan komme istand.

- Det som er skummelt etter at folket sa nei, er at ingen av partene hadde noen plan b, sier Skretteberg, som viser til urovekkende nyheter de siste dagene. Blant annet så har FARC berordret en del av sine styrker tilbake til gamle posisjoner.

- Jeg håper at det internasjonale fokuset på konflikten blir så stort at partene besinner seg, sier Skretteberg, som påpeker at konflikten kun kan løses med politiske forhandlinger.