Norske kvinner på europatoppen i ufrivillig deltid

Tre ganger så høy som hos menn.

MYE DELTID: En stor andel norske kvinner som jobber deltid, jobber ufrivillig deltid, sammenlignet med andre land i Europa. Det er en refleksjon på et kjønnsdelt arbeidsmarked, mener forsker. Foto: NTB Scanpix
MYE DELTID: En stor andel norske kvinner som jobber deltid, jobber ufrivillig deltid, sammenlignet med andre land i Europa. Det er en refleksjon på et kjønnsdelt arbeidsmarked, mener forsker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En stor andel norske kvinner som jobber deltid, jobber ufrivillig deltid, sammenlignet med andre land i Europa. Det er en refleksjon på et kjønnsdelt arbeidsmarked, mener forsker.

Norge kommer godt ut når det gjelder yrkesaktivitet blant kvinner, men av de 70.000 personene som jobber ufrivillig deltid i Norge, er 73 prosent kvinner, skriver Nationen. Frankrike, Luxemburg, Sveits og Østerrike har en høyere andel kvinner som er såkalt undersysselsatt, viser tall fra Eurostat, EUs statistikkontor.

Forsker Leif Moland ved forskningsstiftelsen Fafo understreker at andelen undersysselsatte i Norge er lav.

- Andelen deltidsansatte kvinner er om lag tre ganger så høy som hos menn. Da er det heller ikke rart om delen undersysselsatte også er høyere blant kvinner enn blant menn. Det blir et spørsmål om hva likestilling er. I Norge ser det ut til at likestilling for en del kvinner er å være yrkesaktiv, men å slippe å jobbe mye, sier han til avisen.

Luxemburg hadde i 2014 høyest andel kvinner som jobber ufrivillig deltid, mens Romania hadde den laveste, med 34 prosent. Norge ligger blant topp fem, med 73 prosent kvinner som jobber ufrivillig deltid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer