BLIR UTSATT FOR VOLD: Kvinner blir i større grad enn menn utsatt for vold på jobben, viser en rapport. Illustrasjonsbilde.
Heiko Junge / SCANPIX
BLIR UTSATT FOR VOLD: Kvinner blir i større grad enn menn utsatt for vold på jobben, viser en rapport. Illustrasjonsbilde. Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Norske kvinner utsettes for mer sexpress og vold på jobb enn andre kvinner i EU

Det viser en rapport som legges fram i dag, skriver Dagsavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én av ti norske kvinner oppgir at de har opplevd ydmykende oppførsel og blitt skjelt ut på jobben den siste måneden, ifølge en rapport om arbeidsmiljø i EU og Norge som Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) legger fram i dag, skriver Dagsavisen.

Kvinner opplever fysisk vold, ydmykende oppførsel, uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering og utskjelling i større grad enn menn, viser rapporten. Rapporten viser også norske kvinner opplever å ha det tøffere enn snittet for kvinner i EU.

Helsefagarbeidere

Det er gjerne kvinner som jobber i helse - og sosialyrker og politiet som i størst grad rapporterer om fysisk vold.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå ble 1682 personer truet med eller utsatt for vold på jobben i 2015. 55 prosent av dem var helsearbeidere.

En forsker bak rapporten peker på at Norge er et av landene hvor det er høyest andel som er sysselsatt i helse - og sosialyrker, og at det dermed er potensielt flere som kan bli utsatt for den typen atferd på jobb enn land hvor helsevesenet ikke er utbygd.

Banket opp

I fjor skrev Dagbladet om Britt Brox som ble banket opp på jobb av en pasient og var sykmeldt et halvt år etter hendelsen. Brox, som er psykiatrisk sykepleier ved Åsgård sykehus i Tromsø, sa i fjor at det er altfor mye vold mot psykiatriske sykepleiere, og at det finnes en slags stilltiende aksept for dette.

- Ingen setter spørsmålstegn ved at politiet ikke finner seg i vold fra mennesker i krise. Hvorfor skal det da være greit for oss? spør hun.

Broxt ble angrepet av en ung kvinnelig pasient mens hun var ansvarlig sykepleier på nattevakt. Hennes mannlige kollega la ned pasienten, etter først å ha blitt slått. Kvinnen fra Tromsø ble slått gul og blå, og fikk et alvorlig hematom (blodansamling) i det ene brystet. Britt Brox fortsatte å jobbe, men etter en ny voldshendelse fra en annen pasient noen måneder seinere ble hun sykmeldt et halvt år.

Helseminister Bent Høie sa den gang at det ikke nødvendigvis er en motsetning mellom pasientenes rettigheter og ansattes rett til et trygt arbeidsmiljø, og pekte på at regjeringen har gjennomført endringer i lovverket for å trygge pasienter og ansatte i psykisk helsevern etter blant annet innspill fra de ansatte.