Norske kyr blir fôret med ulovlig benmel

Mens EU-land forbyr bruk av benmel i fôr til sauer og kyr, tilsettes det fremdeles benmel i norsk dyrefôr. Det er trolig benmel i dyrefôr som har ført til den kraftige oppblomstringen av kugalskap i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge overlege Hans Blystad ved Statens institutt for folkehelse er 82 personer allerede døde av den menneskelige varianten av kugalskap i Europa. To av disse var franskmenn, en var fra Irland, og 79 bodde i Storbritannia.

Åtte personer lever med diagnosen kugalskap i Storbritannia. Først under en obduksjon vil legene kunne slå fast om diagnosen var rett.

Den offisielle rapporten om kugalskap, som ble lagt fram av en regjeringsoppnevnt forskningsgruppe i Storbritannia tidligere i høst, slo fast at det trolig er beinmel i dyrefor som har skylden for det de betegner som en epidemi av kugalskap blant mennesker i Europa. Samtidig er det påvist innhold av kjøttbeinmel i 37 av de 390 stikkprøvene som er tatt av kraftfôr til storfe og andre drøvtyggere her i landet. En av prøvene fra en fôrblanding for kalver inneholdt hele én prosent beinmel, skriver Stavanger Aftenblad.

Seksjonssjef Hans B. Glende i Statens landbrukstilsyn påpeker imidlertid at bare halvparten av de 37 positive prøvene er direkte ulovlige, fordi det i Norge fortsatt er tillatt å benytte samme produksjonslinjer for drøvtyggerfôr som for annet kraftfôr.

På grunn av faren for overføring av kugalskap via beinmarg har flere EU-land nå varslet totalforbud mot bruk av beinmel i all slags husdyrfôr.

Her i landet går Debio, godkjenningsinstansen for økologisk landbruk, inn for et totalforbud mot bruk av kjøttbeinmel i økologisk landbruk.

(Dagbladet.no/NTB)

TESTES FOR BSE: BSE eller kugalskap er ment å være årsaken til den menneskelige varianten av den dødelige sykdommen, Creutzfeldt-Jacobs syke. FOTO: SCANPIX/REUTERS