Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske kyr melker for magert

Lite fett i melka gir smørmangel.

MAGERT: Norske kyr produserer så mager melk at det blir for lite fett tilgjengelig for smørproduksjon, mener Tine. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
MAGERT: Norske kyr produserer så mager melk at det blir for lite fett tilgjengelig for smørproduksjon, mener Tine. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske kyr melker for magert. Lite fett i melka bidrar til smørmangel i Norge. Nå jobber Tine med nye kuer som skal gi oss fetere melk.

Prognoser Tine selv har utarbeidet viser at fettinnholdet i melka stadig er synkende. Mens det tidligere lå på 4,17 prosent, ligger det nå nede på 4,07 prosent, skriver Aftenposten.

I tillegg har nordmenn kastet seg over det gule gullet i matlagingen, og Tine har nå store problemer med å produsere nok.

Nå innser Tine at dette er et problem som ikke kommer til å forsvinne med det første.

- Norske forbrukere var i fjor tydelige på at de foretrekker norsk smør, og Tine skal strekke seg langt for å innfri dette ønsket, sier kommunikasjonssjef Øystein Knoph i Tine.

Samtidig som vi spiser mer smør, drikker nordmenn mindre melk.

- Melkefettet er blitt mer etterspurt og det blir en langsiktig utfordring for produsentene og Tine. Derfor har vi også satt i gang et prosjekt med å øke fettinnholdet i melken, hvor blant annet bøndene får bedre betalt for mer fettrik melk, sier Knoph.

Siden smørmangelen fortsetter har Tine bedt Statens Landbruksforvaltning sette ned tollen på smør for alle aktører fra 1. september i år. Tollnedsettelsen er foreløpig satt til å vare i en og en halv måned. Dette skal sikre nok smør til jul.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media