Norske ledere er teknologisinker

På tide å innføre digital kompetanse, mener ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): - Tidligere var økonomi, marked og juridisk forståelse de tre kompetanseområdene som ble oftest nevnt som viktige i en styresammensetning. Vi ser nå at erfaring med digitalisering og kompleks omstilling blir mer og mer sentralt i styrerekrutteringen, sier Toril Nag til Kapital.

Hun er konserndirektør i Lyse, styreleder i flere selskaper, og kjent for å være en leder som er langt fremme digitalt:

- En profil som tidligere kunne vært aktuell som toppleder, kan nå bli vurdert som mindre relevant dersom erfaring og forståelse av hva teknologiskifter betyr for forretningsdriften ikke er sentralt på CVen.

En studie utført av Handelshøyskolen BI, Handelshögskolan i Stockholm og MIT i Boston viser at norske ledere ligger langt bak i den teknologiske og digitale utviklingen. Undersøkelsen viser blant annet at norske ledere bruker langt mindre tid på digitalisering og ny teknologi sammenlignet med resten av Europa, og spesielt USA og Asia. Dette kan være kritisk for flere norske virksomheter.

- Utviklingen går nå så raskt at alle eksisterende forretningsmodeller vil bli utfordret. Kan noen tilby kundene en tjeneste som er billigere og bedre, vil de raskt konvertere til denne løsningen. Samtidig har alle ledere og alle styrer et ansvar for å spørre om de kan gjøre det de gjør i dag på en smartere og mer effektiv måte. Og det er her man bør starte. Er svaret nei, bør alarmklokkene ringe, og eierne bør stille spørsmål om man har det riktige teamet, mener Per Morten Hoff, som jobber som spesialrådgiver i IKT-Norge, til Kapital.

- Hvordan bør konsernledelse og styre jobbe sammen med resten av organisasjonen for å styrke bedriften digitalt?

- For det første bør man løfte IT-sjefen inn i den operative toppledelsen, og for det andre bør man integrere IT-avdelingen med de som jobber med forretningsutvikling. I svært mange bedrifter er det i dag uklarhet om hvem som har makten over digitale prosjekter. Er det IT-sjefen, eller er det de som driver forretningsvirksomheten? spør Hoff.

Flere nyheter Lesbiske kvinner tjener mer enn heterofile Droppet utdanning - tjener millioner Derfor sladrer vi på jobben