Norske leger ber om svar

Norske leger ber myndighetene redegjøre for hva slags rolle de skal ha når den varslede fuglevirus-pandemien når Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske helsemyndigheter har lenge beroliget det norske folk med at influensamedisinen tamiflu allerede er innkjøpt. Men samtidig understrekes det at denne medisinen bare skal brukes til å behandle folk som er syke.

Hvordan skal de syke få tak i medisinen, og hvem skal bestemme hvem som er syke?

Sender brev

-  Dette er også uklart for oss. Vi sender derfor et brev til folkehelseinstituttet om et par dager, og ber om en redegjørelse for hva fastlegenes rolle egentlig skal være. Det gjelder både ved diagnose av den smittsomme sykdommen og ved programmet for vaksinasjon som kommer seinere, sier lederen for Alment praktiserende lægers forening, til Dagbladet.

Tamiflu er i dag reseptbelagt. Behandlingen skal starte en til to dager etter at sykdommen er oppdaget. Den syke skal ta to tabletter daglig i fem dager.

Skal da enhver som tror man er syk, gå til sin fastlege og deretter stille seg i kø på apoteket?

Smitte-mareritt?

Det kan bety at legenes venteværelse og apoteket virkelig blir steder hvor folk risikerer å bli smittet av den nye sykdommen.

Andre syke risikerer da å ikke få den hjelp de trenger, fordi de ikke tør oppsøke sin lege.-  Vi synes ikke at det virker som en god idé å la legenes venteværelser virke på den måten, sier Kristoffersen.

Gratis medisin

-  Det vil bli svært viktig å få stilt den riktige diagnosen, slik at de som eventuelt blir smittet av et nytt virus får tamiflu så raskt som mulig.

Det sier konstituert direktør i Sosial- og helsedirektoratet, Gunn-Elin Aa Bjørneboe.

-  Vi er i ferd med å revidere panedemiplanen som vil ta høyde for dette. Informasjon om dette vil bli sendt til alle kommuner om kort tid. Det er også klart at de som vil trenge tamiflu ikke skal betale for det, medisinen vil være gratis, sier hun.

ALKEKONGE: Denne døde alkekongen, som ble funnet på Andøya i Vest-Agder, er nå til obduksjon ved Veterinærinstituttet i Oslo. Svaret kommer i dag, men veterinær Paul Stamberg tror at dødsårsaken neppe er det farlige fugleinfluensviruset.
PLANLEGGER: Gunn-Elin Aa Bjørneboe.