- Norske leger er blåøyde

BERGEN (Dagbladet): - Når fire av fem gynekologer sier de bruker østrogen, skyldes ikke det at de har så stor kunnskap om effekter og bivirkninger av behandlingen. Vi leger er tvert imot for dårlige til å vurdere den dokumentasjon som foreligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Brannfakkelen kommer fra professor i samfunnsmedisin, Arild Bjørndal. Han leder avdeling for samfunnsmedisin ved Statens institutt for folkehelse, og mener det er blåøyd å oppfordre alle norske kvinner som er kommet i overgangsalderen, til å ta hormontilskudd.

- Dette er ikke god folkeopplysning, mener Bjørndal.

- Bare fordi mange kvinnelige leger bruker østrogen, er det slett ikke sikkert at andre bør kaste seg på dette.

Bør vente

- For det første er det stor uenighet om en virkelig kan slå fast at østrogen har forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer. Studier som hittil er foretatt bygger på observasjoner, og de forsøk som er igangsatt er først ferdige om ti år. Den dokumentasjon som foreligger er av en slik type at vi leger lett kan bli lurt og ta det vi leser «for god fisk». Kritisk vurdering av dokumentasjon har vært en forsømt del av medisinstudiet, men dette er noe dagens studenter får bedre opplæring i, sier Bjørndal.

- Dersom kvinner ønsker østrogen for å forebygge hjerte- og karsykdommer bør de iallfall vente til de er 60- 65 år, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer