- Norske leger er blåøyde

BERGEN (Dagbladet): - Når fire av fem gynekologer sier de bruker østrogen, skyldes ikke det at de har så stor kunnskap om effekter og bivirkninger av behandlingen. Vi leger er tvert imot for dårlige til å vurdere den dokumentasjon som foreligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Brannfakkelen kommer fra professor i samfunnsmedisin, Arild Bjørndal. Han leder avdeling for samfunnsmedisin ved Statens institutt for folkehelse, og mener det er blåøyd å oppfordre alle norske kvinner som er kommet i overgangsalderen, til å ta hormontilskudd.

- Dette er ikke god folkeopplysning, mener Bjørndal.

- Bare fordi mange kvinnelige leger bruker østrogen, er det slett ikke sikkert at andre bør kaste seg på dette.

Bør vente

- For det første er det stor uenighet om en virkelig kan slå fast at østrogen har forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer. Studier som hittil er foretatt bygger på observasjoner, og de forsøk som er igangsatt er først ferdige om ti år. Den dokumentasjon som foreligger er av en slik type at vi leger lett kan bli lurt og ta det vi leser «for god fisk». Kritisk vurdering av dokumentasjon har vært en forsømt del av medisinstudiet, men dette er noe dagens studenter får bedre opplæring i, sier Bjørndal.

- Dersom kvinner ønsker østrogen for å forebygge hjerte- og karsykdommer bør de iallfall vente til de er 60- 65 år, sier han.

- Det er først etter den tid at beinskjørhet og hjerte- og karsykdommer forekommer i nevneverdig grad. Dessuten forsvinner effekten med en gang østrogenbehandlingen opphører, og derfor kan det også være lurt å vente lengst mulig.

Bivirkninger

Professoren synes østrogenbehandling på et tidligere stadium bør forbeholdes kvinner som får påvist beinskjørhet som 50-åringer, har unormalt sterke overgangsplager og de som har så stor ubalanse i hormonsystemet at de kommer i overgangsalderen allerede som 40-åringer.

Bjørndal mener man heller ikke skal undervurdere bivirkninger som kan resultere i brystkreft og blodpropp.

- Dersom hundre 50-årige kvinner behandles med østrogen i ti år, unngår man at to får hjerteinfarkt, men påfører samtidig en kvinne brystkreft. Dette er en måte å illustrere effekten på, og som gjør det mulig for kvinner å treffe egne valg ut fra et saklig grunnlag, ifølge Bjørndal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer