Norske leger fjerner for mange bryster

Bare én av fire brystkreftrammede norske kvinner får beholde brystet etter inngrep. Det er langt færre enn i de fleste andre land, viser en ny OECD-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til dette skal være at for mange sykehus opererer kvinner med brystkreft. Behandlingen må sentraliseres, mener ekspertene.

Bare 24 prosent av de rundt 2.500 norske kvinnene som årlig rammes av brystkreft slipper å fjerne hele brystet. I Sverige er andelen som får beholde brystet 43 prosent, og i England får nesten halvparten brystbevarende kirurgi. I Frankrike og Belgia har henholdsvis 65 prosent og 63 prosent av de brystkreftrammede brystene i behold etter avsluttet behandling, skriver Aftenposten.

- Det har vært en klar politikk på at brystkreftoperasjoner skal gjøres mange steder i Norge. Det betyr at mange kvinner blir operert ved sentralsykehus. Der har de ikke tilbud om strålebehandling, noe som norske eksperter mener er nødvendig hvis man skal behandle med brystbevarende kirurgi, sier professor Grete Botten ved Senter for helseadministrasjon på Universitetet i Oslo.

(NTB)