Norske leger mottar millionsummer fra legemiddelindustrien:- Offentliggjøringen skaper mer tillit mellom pasienter og helsepersonell

Verdioverføringer offentliggjort for første gang. 

VERDIER: Leger kan komme i etiske gråsoner ved å samarbeide med legeindustien, mener visepresident Jon Helle i Legeforeningen. Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VERDIER: Leger kan komme i etiske gråsoner ved å samarbeide med legeindustien, mener visepresident Jon Helle i Legeforeningen. Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige uke publiserte flere legemiddelselskaper i Europa sine verdioverføringer for 2015.

Flere av overføringene Dagbladet har gjennomgått viser at det er stor forskjell mellom bidragene fra legemiddelselskap til norsk helsepersonell og helseorganisasjoner.

Det er første gang en slik offentliggjøring skjer etter at den europeiske bransjeorganisasjonen for legemiddelselskaper (EFPIA) tok initiativ og vedtok dette i 2013.

Totalt mottok norsk helsepersonell og helseorganisasjoner 140 millioner kroner i verdioverføringer i 2015. Omlag 26 millioner av disse kronene gikk til helsepersonell.

Etiske gråsoner

Visepresident Jon Helle i Legeforeningen mener norske leger tenker på pasientens beste, fremfor deres egen lommebok når de anbefaler medikamenter.

- Det ligger i legers «ryggmarg» å tenke på pasientens beste, og samarbeidet mellom leger og industri i Norge er strengt regulert. Samtidig er det viktig at leger er bevisst på at man kan oppleve bånd til legemiddelindustrien, sier Helle.

Helle tror likevel at de etiske problemene er større i andre land enn i Norge på grunn av større verdioverføringer i utlandet. I Sverige var overføringene i 2015 rundt 800 millioner svenske kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer