Norske leger skeptiske til søtere pupper

Svenske leger er klare til å gi kvinner søte pupper. Norske eksperter er derimot skeptiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye sukkerbrystprotesene er hittil satt inn på minst 20 000 kvinner i Europa. Ifølge ekspertene er det et stadig økende antall kvinner som vil ha større bryster. Det mest vanlige er silikon, men nå er den svenske plastikkirurgen Per Gunnar Opitz klar til å operere inn såkalte sukkerbryst av type Monobloc.

Mykere

Snart er de nye implantasjonene tilgjengelige på det skandinaviske markedet, men Opitz har allerede operert inn Monobloc på sine pasienter i litt over én måned. USA har imidlertid ennå ikke godkjent de nye implantasjonene.

- Fordelen er at implantasjonen er mykere enn både silikon og saltvannsinnlegg. Dessuten slipper innholdet gjennom røntgenstrålene under en mammografiundersøkelse, sier plastisk kirurg Per Gunnar Opitz i Malmø i Sverige til Dagbladet.

Sukkerinnholdet i brystprotesene gjør at innholdet brytes ned naturlig hvis de skulle begynne å lekke. Men med det ekstra sukkerinnholdet er det usikkert om personer med diabetes burde forsøke de nye protesene.

- Silikon er tryggere

Kosmetisk kirurg og klinikksjef Erik Dillerud ved Fornebuklinikken vil ikke anbefale sukkerimplantasjon framfor silikon.

- Også i Norge har vi tatt i bruk denne metoden, men vi anser fremdeles silikon for å være tryggere. Vi har ikke mistanke om at det er noe galt med denne nye metoden, men den er ikke prøvd ut nok. Seks års prøvetid er langt fra godt nok for å finne eventuelle bivirkninger, sier Dillerud.

- Det er all grunn til å være skeptisk til dette. Det kommer stadig noe nytt på markedet. Vi må minimum ha en observasjonstid på ti år. Derfor er seks år lite, mener ansvarlig kirurg Petter Frode Amland ved Nobelklinikken.